Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Peste 60 milioane de euro rămân în Cluj-Napoca după festivalul UNTOLD 2022

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 12 august 2022

Peste 60 milioane de euro rămân în Cluj- Napoca după festivalul UNTOLD 2022, au transmis organizatorii festivalului, după cea de-a şaptea ediţie UNTOLD. Peste 360.000 de participanţi au trăit magia UNTOLD în cele 4 zile şi 4 nopţi de festival şi mulţi dintre ei au stat mai multe zile în oraş, fie înainte de festival, fie după.

Conform sursei citate, organizatorii estimează că din totalul participanţilor, 25% sunt din judeţul Cluj, 15% din străinătate, iar restul de 60% venind din toată România.

„Şi anul acesta, au fost prezenţi participanţi din peste 100 de ţări ca Germania, Franţa, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Italia, Israel şi SUA până la ţări exotice cum ar fi Argentina, Japonia sau Brazilia.

La un prim calcul realizat în baza cifrelor estimate şi de către partenerii comerciali ai festivalului, hotelieri locali, proprietari de restaurante, centre comerciale, etc, cei 270.000 participanţi veniti din afara judetului Cluj au cheltuit, în medie, în cele 4 zile de festival, cel puţin 225 euro.

Aceşti bani au mers către cazare, transport, mâncare, plimbări şi cumpărături în oraş. Astfel, la un calcul simplu, acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea locală de peste 60 milioane euro. Banii cheltuiţi de cei care au venit la festivalul UNTOLD se vor regăsi în impozitele şi taxele locale, încasări pentru afacerile locale sau proprietari de apartamente şi case care şi-au pus la închiriat proprietăţile”, se arată în comunicat.

Organizatorii subliniază că, pe lângă partea financiară, festivalul a adus şi un capital de imagine uriaş pentru Cluj-Napoca, Transilvania şi întreaga Românie.

„Artiştii şi echipele lor, oamenii din producţie, jurnaliştii internaţionali, precum şi fanii străini vorbesc acum în toată lumea despre UNTOLD, unul dintre cele mai mari festivaluri de pe planetă. În 2022, UNTOLD a fost situat pe locul 5 în topul mondial al festivalurilor, potrivit companiei Viberate”.

Totodată, organizatorii estimează că au făcut o investiţie de un milion de lei în amenajarea spaţiilor folosite în timpul festivalului – Cluj Arena si Parcul Central.

„Pe Cluj Arena, gazonul care a fost afectat de cele 4 zile de festival, cât şi gazonul care era afectat în urma exploatării uzuale de peste an a stadionului va fi înlocuit de către organizatorii UNTOLD. Restul suprafeţei de gazon va fi fertilizată şi supraînsămânţată. În total investiţiile pe stadion se ridică la peste 300.000 RON. Pe lângă lucrările de la gazon care au început încă de luni dimineaţă, odată cu eliberarea suprafeţei de joc, organizatorii vor evalua, alături de managementul Cluj Arena, şi eventualele deteriorări survenite în afara terenului de joc, urmând ca toate cheltuielile rezultate să fie acoperite integral de către UNTOLD, la fel ca şi în anii precedenţi.

În Parcul Central aceste lucrări constau în schimbarea unor porţiuni de gazon, supraînsămânţare, recondiţionare alei, podeţe, rigole, bănci, toaletare vegetaţie şi până la amenajări peisagistice. Pentru a reda clujenilor parcul în cel mai scurt timp, au fost contractate, în paralel, mai multe firme specializate care se ocupă deja de lucrări. Totalul lucrărilor ce se vor realiza în Parcul Central se ridică la peste 700.000 RON şi urmează a fi finalizate până la sfârşitul lunii august”, se detaliază în document.

În urmă cu câteva zile, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunţat că în oraş au intrat direct şi indirect peste 50 de milioane de euro datorită festivalului Untold, precizând că acest eveniment muzical, dar şi Electric Castle, Festivalul Internaţional de Film Transilvania contribuie la atragerea unui număr cât mai mare de turişti.

Emil Boc a declarat, duminică seara, la Digi 24, că a fost nevoie de rebranduirea Clujului pentru atragerea turiştilor.

„În aceste zile România este împărţită la mare sau la Cluj. Noi încheiem în această seară acest festival, România rămâne la mare pentru că este o parte extraordinară a acestei ţări, noi, clujenii nu avem mare şi atunci a trebuit să ne branduim oraşul pe alte lucruri care să ne poată aduce turişti, Electric Castle, Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi în topul piramidei Untoldul, ne ajută să întreţinem mai bine de două luni dimensiunea artistică, dimensiunea de turism a oraşului”, a afirmat Boc.

El a fost întrebat dacă au venit bani la buget datorită festivalului Untold.

„Avem o analiză din 2019 care arată că în oraş au intrat direct şi indirect undeva în jur de 50 de milioane de euro. Probabil că această ediţie fiind cea mai numeroasă şi cea mai consistentă probabil că această sumă este şi mai mare. Dincolo de taxele şi impozitele locale care se plătesc sunt aceste resurse financiare pe orizontală care intră în oraş. Vibe-ul pe care îl aduce acest festival, tinereţea, entuziasmul şi mesajul pe care îl dă lumii că tinerii care vor conduce lumea asta peste 10, 20, 30 de ani se întâlnesc stau împreună, vor învăţa să colaboreze şi nu să se războiască”, a precizat Emil Boc.

Amintim că cea de-a şaptea ediţie a festivalului UNTOLD a avut loc între 4 şi 7 august. Peste 200 de artişti, naţionali şi internaţionali, printre care Above & Beyond, Anne-Marie, Alok, Claptone, David Guetta, Don Diablo, G-Eazy, J Balvin, Hardwell, Kygo, Lost Frequencies, Major Lazer Soundsystem, Morten, Paul Kalkbrenner, Steve Aoki şi Tujamo, au susținut show-uri la UNTOLD 2022.

Bugetul festivalului s-a ridicat la 17 milioane de euro.

Foto: Facebook/ UNTOLD

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW