Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Peste 50.000 de oameni protestează la Chișinău împotriva lui Igor Dodon și cer organizarea de anticipate

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 6 decembrie 2020

Peste 50.000 de oameni s-au strâns duminică în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la îndemnul președintelui ales, Maia Sandu, după ce majoritatea parlamentară formată din deputați PSRM, condus informal de Igor Dodon, și din fracțiunea „Pentru Moldova” a aprobat legea privind trecerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din subordinea președintelui în cea a Parlamentului. Manifestanții sunt extrem de nemulțumiți de felul în care a fost guvernat statul în timpul pandemiei și cer organizarea de alegeri anticipate.

La protest participă mai mulți politici importanți, printre care Maia Sandu alături de la mulți membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, și președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi și președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu.

Context

În 2016, SIS a fost trecut din subordinea președintelui în cea a Parlamentului, în urma unei înțelegeri perfectate de Vladimir Plahotniuc cu Igor Dodon. Trei ani mai târziu, după formarea coaliției de guvernare între PSRM, PAS și PPDA, SIS a fost trecut din nou în sub controlul președintelui Dodon. Acum, socialiștii încearcă păstrarea controlului asupra acestei instituții fundamentale în arhitectura de securitate a Republicii Moldova, după înfrângerea suferită de Dodon în alegerile prezidențiale. Pe 1 decembrie, un grup de deputați din PSRM și Partidul Șor au inițiat un proiect de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să treacă revină în subordinea Parlamentului.

 Sursa foto: Jurnal.md

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW