Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Peste 40 de ţări, inclusiv România, cer Rusiei să îşi retragă trupele de la centrala nucleară Zaporojie

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 15 august 2022

Peste 40 de țări, inclusiv România, au cerut Rusiei să își retragă trupele de pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie și să o treacă sub controlul Ucrainei, potrivit unei declarații emise de delegația Uniunii Europene la Organizațiile Internaționale de la Viena.

„Desfășurarea de personal militar și armament rusesc la instalația nucleară este inacceptabilă”, se arată în declarația semnată de 42 de țări, inclusiv toate țările membre ale UE, precum și Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Norvegia, Japonia și altele.

Acestea susțin că Rusia ar fi încălcat „principiile de siguranță, securitate și garanții pe care toți membrii AIEA s-au angajat să le respecte”.

În declarație se solicită Rusiei să transmită Kievului controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Potrivit documentului, doar în acest caz experții AIEA vor putea inspecta centrala. De asemenea, semnatarii și-au exprimat sprijinul general pentru eforturile directorului general al AIEA, Rafael Grossi, de a asigura securitatea centralei.

Situată în orașul Energodar, centrala nucleară de la Zaporojie este controlată de trupele rusești. În ultimele zile, forțele ucrainene au efectuat mai multe lovituri pe teritoriul acesteia, folosind vehicule aeriene fără pilot, artilerie grea și sisteme multiple de lansare de rachete. În majoritatea cazurilor, aceste atacuri sunt respinse de sistemele de apărare aeriană, dar mai multe obuze au lovit instalații de infrastructură și vecinătatea depozitului de deșeuri nucleare.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Cu o capacitate de aproximativ 6.000 de megawați, aceasta a generat un sfert din energia electrică a Ucrainei. Din 1996, a făcut parte din compania de producție Energoatom din Ucraina. În martie 2022, controlul asupra centralei nucleare a trecut în mâinile forțelor rusești. Acum, centrala funcționează la 70% din capacitatea sa din cauza supraofertei de electricitate pe teritoriile eliberate din regiunea Zaporojie. Se planifică furnizarea de energie electrică de la centrală către Crimeea.

Foto: Pixabay

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW