Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Peste 300 de magistrați, scrisoare către Iohannis și Orban: Tăierea pensiilor speciale ar încălca jurisprudența CCR

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 24 ianuarie 2020 Etichete: , , , , ,

Peste 300 de magistrați din întreaga țară au semnat o scrisoare pe care intenționează să o trimită președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban, referitoare la eliminarea pensiilor de serviciu.

328 de magistrați susțin că tăierea pensiilor speciale ar încalcă jurisprudența CCR și admit că există anomalii și inechități privind pensiile, însă aduc soluții pentru rezolvarea problemelor.

Semnatarii scrisorii precizează că o anomalie reprezintă faptul că modificările și completările asupra art.81 a Legii nr. 303/2004 recunosc pensia de serviciu pentru persoane care au exercitat alte funcții sau profesii juridice și nu cea de magistrat.

Este indiscutabil că prevederile art. 82 din Legea nr. 303/2004, cu modificările și completările ulterioare, recunosc această pensie de serviciu în favoarea unor persoane care au exercitat alte funcții sau profesii juridice decât aceea de magistrat, inclusiv ca efect al asimilării vechimii în magistratură cu vechimea dobândită în exercitarea altor activități și, tot astfel, aceste dispoziții legale instituie un tratament diferit în cazul posibilității de a se pensiona anticipat în baza unei vechimi cuprinse între 20 și 25 de ani, diferențiat de un criteriu de vârstă (60 de ani)”, arată semnatarii scrisorii.

Totodată, aceștia explică că există și alte probleme care sunt  reprezentate de faptul că în anumite cazuri pensiile sunt mai mari ca salariile.

Există și alte inechități care pot fi corectate şi care decurg din existența unor reglementări care asigură o pensie în plată mai ridicată decât nivelul indemnizației nete a judecătorilor și procurorilor în activitate, care prevăd pensii de serviciu achitate pentru personal asimilat magistraților sau pentru diverse perioade asimilate și care asigură chiar posibilitatea de pensionare imediat după reintegrarea magistratură a unor foști judecători și procurori, printr-un simplu interviu, dar toate aceste deficiențe sunt determinate de incapacitatea puterii legislative și executive de a legifera consecvent și neechivoc, iar nu în beneficiul unor entități profesionale direct interesate în obținerea acelor beneficii specifice profesiei de magistrat”, arată semnatarii scrisorii.

Soluțiile magistraților pentru corectarea anomaliilor și inechităților

”Vă înaintăm următoarele propuneri de amendare a legislaţiei în vigoare pentru înlăturarea anomaliilor mai sus menţionate :

  • Adoptarea unor măsuri fiscale care să determine un cuantum al pensieicare să nu depăşească venitul în plată în ultima lună de activitate aferent funcţiei deţinute prin promovare sau numire, cu excluderea oricăror drepturi obţinute ca urmare a delegării/detaşării;
  • Modificarea tezei finale a art. 82 alin. 2 din Legea nr. 303/2004, în sensul că, “La calcularea acestei vechimi se iau în considerare şi perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent, precum şi judecătorul de la Curtea Constituţională, judecătorul, procurorul financiar şi consilierul de conturi la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi a exercitat una din profesiile prevăzute la art.33 alin.1, dar nu mai mult de 5 ani”, fiind obligatorie vechimea minimă în magistratură de 20 de ani;
  • Eliminarea din categoria beneficiarilor pensiei de serviciu,reglementată de prevederile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, având în vedere lipsa unei justificări obiective de acordare a acestui drept.”

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW