Sunday, May 16, 2021
Jurnalism corect


Peste 30.000 de persoane cer printr-o petiție Ministerului Justiției reguli clare în anchetarea agresiunilor sexuale

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 10 septembrie 2020 Etichete: ,

Comunitatea Declic a depus, joi, la Ministerul Justiţiei o petiţie semnată de peste 30.000 de persoane, prin care solicită reguli clare în anchetarea agresiunilor sexuale asupra minorilor, dar şi înfiinţarea unei instituţii specializate în asistenţa şi protecţia victimelor, informează AGERPRES.

„Comunitatea Declic cere ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procurorului general Gabriela Scutea reguli clare în anchetarea agresorilor sexuali de copii. Din păcate, în România lucrurile stau din ce în ce mai rău. La fiecare 6 ore un minor este agresat sexual. Media de vârstă a victimelor este de 7 ani. Din păcate, agresorii primesc pedepse cu suspendare, sunt cercetaţi în libertate. În tot acest timp, victimele aşteaptă să li se facă dreptate. Nu avem oameni specializaţi în sistem care să ştie să instrumenteze agresiunile sexuale, nu avem psihologi, nu avem anchetatori specializaţi care să ştie să discute cu victimele minore astfel încât să le facă să se simte în siguranţă şi să poată să strângă cât mai multe probe care să poată să fie folosite în instanţă împotriva agresorilor. (…) Există foarte multe lacune în sistemul judiciar în ceea ce priveşte instrumentarea agresiunilor sexuale. De aceea cerem reguli clare în anchete. Cerem specializarea oamenilor care instrumentează astfel de cazuri, cerem o jurisprudenţă care să fie ghid pentru toţi judecătorii din România”, a declarat Denisa Soare, campaigner Declic.

Potrivit reprezentantei Declic, solicitarea vizează şi înfiinţarea unei instituţii care să se ocupe în mod special de asistenţa şi protecţia victimelor agresiunilor sexuale.

„Cerem ministrului Justiţiei un calendar clar cu paşii pe care intenţionează să îi facă pentru a schimba toate aceste aspecte. Cerem ca în subordinea Ministerului Justiţiei să fie înfiinţată o instituţie care să se ocupe efectiv de tot ceea ce înseamnă asistenţă şi protecţie a victimelor agresiunilor sexuale. Trebuie ca toate serviciile să fie centralizate şi să comunice între ele, pentru că doar aşa victimele vor fi protejate de către agresori”, a spus Denisa Soare.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW