Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Peste 200 de percheziții în cazul unei firme responsabilă de mentenanța echipamentelor de protecție la incendii / Societatea, contracte cu numeroase instituții publice, printre care spitale, școli sau sedii ISU

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 15 aprilie 2021

Anchetatorii fac 218 de percheziții domiciliare într-un dosar de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, vizând o firmă care activează în domeniul siguranței la incendii și care, începând cu 2019, ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituții publice și private de interes național. Societatea în cauză ar fi SC Fire & Rescue Services SRL, potrivit unor surse Main News. 

Deși firma ar fi fost obligată să asigure mentenanța echipamentelor de protecție, anume extinctoare sau hidranți, reprezentanții societății comerciale nu au făcut acest lucru în realitate, ba mai mult, ar fi înlocuit sigilii sau etichete de conformitate și valabilitate, transmit anchetatorii.

Astfel, deși beneficiarii au achitat sume considerabile pentru serviciile de mentenanță a echipamentelor de protecție la incendii, au fost induși în eroare cu privire la calitatea și funcționalitatea acestora.

Printre instituțiile publice care au avut contracte cu firma respectivă se numără mai multe sedii ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Spitalul Marie Curie din Capitală, Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, sediul TAROM, Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, Spitalul Novaci, Spitalul de Urgență Roman, Spitalul Municipal Caracal, Spitalul Județean de Urgență Slatina, Aeroportul Ștefan cel Mare din Suceava, Spitalul Municipal Gherla, Sediile Regiei Autonome de Transport Brașov sau sediul Radet din Constanța, transmit surse judiciare pentru Main News.

Tot în Capitală, firma ar fi trebuit să asigure mentenanța echipamentelor de protecție la incendii la sediile CFR SA, CFR Călători, SC Nuclear Electrica, Apa Nova, RADET, Compania Municipală Energetica București SA și Compania Națională Loteria Română.

Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, cât și cu privire la patrimoniul acestora”, se arată într-un comunicat transmis de Poliția Română.

Mai mult, societatea comercială, prin administratorul său, nu ar fi declarat la stat în totalitate veniturile realizate.

Acțiunea se desfășoară sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș și are loc în București (40), Mureș (23), Arad (2), Alba (3), Argeș (7), Bacău (1), Brașov (8), Buzău (8), Bistrița-Năsăud (2), Călărași (2), Cluj (32), Constanța (8), Dâmbovița (4), Dolj (5), Hunedoara (3), Galați (1), Giurgiu (1), Iași (4), Ilfov (7), Maramureș (7), Mehedinți (3), Olt (13), Prahova (6), Satu-Mare (4), Sălaj (3), Suceava (8), Timiș (6) Teleorman (1) și Vâlcea (6)”, a precizat sursa citată.

Comunicatul Poliției Române

„În această dimineață, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice, efectuează 218 percheziții domiciliare, în București și în 28 de județe, la persoane bănuite de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare a banilor, complicitate la spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Acțiunea se desfășoară sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș și are loc în București (40), Mureș (23), Arad (2), Alba (3), Argeș (7), Bacău (1), Brașov (8), Buzău (8), Bistrița-Năsăud (2), Călărași (2), Cluj (32), Constanța (8), Dâmbovița (4), Dolj (5), Hunedoara (3), Galați (1), Giurgiu (1), Iași (4), Ilfov (7), Maramureș (7), Mehedinți (3), Olt (13), Prahova (6), Satu-Mare (4), Sălaj (3), Suceava (8), Timiș (6) Teleorman (1) și Vâlcea (6).

Din cercetări a reieșit că o societate comercială din București, având ca obiect principal de activitate „activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora”, începând din 2019, ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituții publice și private de interes național.

În baza contractelor, ar fi avut obligația să presteze servicii de mentenanță (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecție (extinctoare, hidranți). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcționări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate și de valabilitate.

Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, școli, unități militare, penitenciare, sedii ale unor instituții publice, stații de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinat chimic etc.

Beneficiarii s-ar fi aflat în eroare cu privire la funcționalitatea și calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii.

Totodată, pentru maximizarea profitului și evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul său, nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate.

Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, cât și cu privire la patrimoniul acestora.

Suportul este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

La activități participă luptători ai Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale și lucrători din cadrul D.G.A. Mureș”

 

Sursă foto: IPJ Cluj

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW