Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Peste 200.000 de români şi-au ridicat pastilele de iod în august

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 13 septembrie 2022 Etichete: ,

Peste 200.000 de români şi-au ridicat pastilele de iod în august, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru News.ro. Comparativ, în luna iulie doar 1.000 de cetățeni și-au ridicat aceste pastile.

Ministrul Sănătăţii a declarat că în august au fost distribuite 376.892 de comprimate de iodură de potasiu, faţă de 2.175 în iulie, şi că 214.385 de oameni le-au primit, faţă de numai 1.231 în iulie.

„Ştiţi bine că această campanie de distribuţie de iod a început mai greoi şi în luna iulie nu am avut decât 1200 de solicitanţi pentru a lua comprimatele de iodură de potasiu. În luna august, însă, lucrurile s-au schimbat spre bine şi peste 200 de mii de persoane au ridicat pastilele de iod (…)

Este o măsură raţională, preventivă, prin care ne protejăm pentru că nu spune nimeni că va fi un incident nuclear, însă, dacă va fi, chiar dacă e mai puţin probabil, este bine să avem la îndemână aceste comprimate care se administrează doar la anunţul autorităţilor, într-o cantitate care este foarte clară”, a explicat Rafila.

7 milioane de români reprezintă populaţia eligibilă pentru a ridica, pe bază de prescripţie medicală de la medicul de familie, pastilele de iodură de potasiu.

„7 milioane de persoane ar putea să primească aceste comprimate cu iod, sigur că 200 de mii pare puţin, dar totuşi o creştere de la peste o mie la peste 200 de mii de persoane într-o lună eu cred că este o evoluţie bună şi încurajăm, în continuare, lumea să beneficieze de acest program desfăşurat prin intermediul Ministerului Sănătăţii, într-o reţea de peste 2500 de farmacii care sunt la dispoziţia populaţiei. Bineînţeles, cu prescripţie de la medicul de familie, este un lucru obişnuit, natural, dacă vreţi pentru că iodura de potasiu este un medicament care se eliberează pe bază de prescripţie”, a mai spus Rafila.

CITEȘTE ȘI România donează Republicii Moldova peste 1 milion de pastile de iodură de potasiu

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *