Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Peste 20 de funcționari publici au intrat în vizorul ANI. Un angajat al DGA Prahova nu poate justifica diferența de 16.000 de euro dintre averea dobândită și venituri / Un fost director RA-APPS și-ar fi scăzut chiria plătită pentru locuința închiriată de la Agenție. A fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 7 iulie 2021

Agenția Națională de Integritate a descoperit 22 de funcționari publici cu avere nejustificată, aflați în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese de natură administrativă. Gabriel Veghiu, un angajat în cadrul Direcției Generale Anticorupție Prahova, nu poate justifica diferența de 16.000 de euro între averea dobândită și veniturile realizate.

Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 66.047,61 Lei (echivalentul sumei de 16.112,14 Euro) între averea dobândită și veniturile realizate de către VEGHIU GABRIEL-IRINEL, în perioada exercitării funcției publice”, potrivit unui comunicat transmis de ANI.

Astfel, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Ploiești, pentru a stabili de unde provin banii nejustificați de către angajatul DGA Prahova.

Un alt caz este cel al Simonei Hîrțea, angajată în Ministerul Sănătății și fost manager interimar al Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București, respectiv al Institutului Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” București.

S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât simultan cu deținerea funcției publice în cadrul Ministerului Sănătății, a exercitat și funcția de manager interimar în cadrul Institutului Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” (în perioada 12 aprilie – 13 august 2018) și în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, București (în perioada 01 octombrie 2019 – 15 ianuarie 2020), încălcând astfel prevederile  art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003”, arată ANI.

Ce alți funcționari au intrat în vizorul ANI

Ion Boblea, director la RA-APPS – SAIFI – „Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către BOBLEA ION, a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de director la R.A.-A.P.P.S. – S.A.I.F.I. a participat la luarea unor decizii cu privire la modificarea unor clauze contractuale de închiriere și de locațiune și prestări servicii către instituție. Propunerile sale au avut ca rezultat crearea unor foloase patrimoniale pentru sine raportat la locuința închiriată de la R.A-A.P.P.S., fiind astfel încheiat un act adițional având ca obiect diminuarea chiriei”

Simona Eliza-Sanda Smochină, fost manager al Spitalului Municipal Oltenița – „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării funcției de manager al spitalului municipal Oltenița (26 martie 2018 – 23 octombrie 2020), întrucât, a exercitat și funcția de medic-titular al „Cabinetului Medical Individual Dr. Smochină Simona”, încălcând astfel prevederile  art. 178, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006”

Felicia Vasile, director medical în cadrul Spitalului Municipal Râmnicu Sărat – „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 noiembrie 2016 – 17 februarie 2020, întrucât  a exercitat simultan cu funcția de Director medical  în cadrul Spitalului Municipal Râmnicu Sărat și calitatea de asociat unic și funcția de administrator  în cadrul unei societăţi comerciale, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. g) coroborate cu  prevederile art. 181, alin. (9) din Legea nr.  95/2006”

Rodica-Ioana Bălașa, medic primar șef secție clinică Neurologie I, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș – „În perioada 22 noiembrie 2016 – 13 aprilie 2021soțul persoanei evaluate a deţinut funcția de Șef secție în cadrul aceluiași spital în care BĂLAȘA RODICA-IOANA exercită funcția de șef secție, încălcând prevederile art. 178, alin. (2), lit. b) coroborate cu prevederile  art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006”

Valentin Nicolae Varlas, fost șef secție, actual șef de lucrări în cadrul Spitalului Clinic „Filantropia” din București – „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 septembrie 2017 – 09 martie 2020, întrucât, a deținut și exercitat simultan atât funcția de Șef secție în cadrul Spitalului Clinic „Filantropia” București cât și funcția de administrator al unei societăţi comerciale, încălcând prevederile art. 178, alin. (1), lit. g) coroborate cu prevederile art. 185, alin. (15) din Legea  nr. 95/2006”

Adina-Ileana Pera-Ștefănie, fost inspector la Compartimentul de asistență medicală spitalicească, Direcția generală de asistență medicală și de sănătate publică în cadrul Ministerului Sănătății – „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iulie 2017 – 08 aprilie 2019, întrucât, simultan cu deținerea funcției publice de inspector la Compartimentul de asistență medicală spitalicească, Direcția generală de asistență medicală și de sănătate publică, în cadrul Ministerului Sănătății, a exercitat și funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Deva, încălcând prevederile art. 94, alin. (1) și alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003”

Eduard Grama, director executiv al Direcției de Dezvoltare Regională și Relații Externe din cadrul CJ Călărași și administrator public al Municipiului Călărași – „Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 13 noiembrie 2020 întrucât, în calitate de funcționar public de conducere – Director executiv al Direcției Dezvoltare Regională și Relații Externe din cadrul C.J. Călărași, exercită și funcția de Administrator public al Municipiului Călărași, încălcând astfel prevederile art. 94, alin. (1) și alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003”

Alexandru Chirobocea, director adjunct în cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova – „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 august – 28 septembrie 2020 întrucât a participat în calitate de candidat la campania electorală pentru alegerile locale 2020, fără să-și suspende raportul de serviciu pe durata campaniei electorale și până în ziua ulterioară alegerilorîncălcând astfel prevederile art. 97, alin. (2), lit. a) și ale art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003”

Mariana Ioan, fost șef compartiment în cadrul DSP Galați – „Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către IOAN MARIANA, a infracțiunii de conflict de interese (text în vigoare până la data de 28.07.2017) și de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane (text în vigoare începând cu data de 28.07.2017), prevăzută de art. 301 din Codul Penal.

În perioada exercitării funcției de conducere de șef al Compartimentului de supraveghere și control boli transmisibile, a semnat 8 procese – verbale de constatare și un raport de evaluare, întocmite ca urmare a controalelor efecuate la unități sanitare cu care aceasta are relații contractualerespectiv Spitalul Orășenesc Tg. Bujor, Spitalul General C.F. Galați, Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Sf Ioan” Galați și Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Sf. Apostol Andrei” Galați.

Ca urmare a încheierii contractelor de prestări servicii dintre Ioan Mariana și unitățile sanitare menționate, aceasta a obținut în intervalul 2014 – 2020 foloase patrimoniale constând în încasarea sumei totale de aproximativ 646.100 Lei”

Iulian Andrieș, secretar general al comunei Hălăucești, județul Iași – „În perioada 09 noiembrie 2018 – 18 decembrie 2020, în exercitarea funcției de Secretar General (funcționar public de conducere), s-a aflat în raporturi ierarhice directe cu fiica sa, consilier (funcționar public de execuție) la Compartimentul juridic și stare civilă al aparatului de specialitate al Primarului Comunei Hălăucești, încălcând astfel prevederile art. 95, alin. (1) și (3) din Legea nr. 161/2003”

Marian Andrei Duță, ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Centrul de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București Otopeni – În perioada 24 septembrie 2015 – 17 iulie 2018, a deținut simultan cu funcția publică cu statut special de ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și o altă funcție în mediul privat, activitățile prestate în mediul privat fiind în legătură directă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public. Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”

Romeo Vasile Negru, agent șef principal în cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc – „În perioada 01 ianuarie 2011 – 14 septembrie 2018, a deținut și exercitat simultan cu funcția de agent șef principal în cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc și alte funcții în mediul privat aflate în legatură directă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public cu statut special. Persoana evaluată a încălcat prevederile  art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile  art. 51 din Legea nr. 293/2004”

Rodica Buduriu, consilier în cadrul DGASPC Giurgiu – „Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 05 ianuarie 2017, întrucât deține și exercită simultan cu funcția publică de consilier în cadrul D.G.A.S.P.C. și funcția de contabil în cadrul C.A.R. Protecția Copilului Giurgiu, activitățile desfășurate de către aceasta în sectorul privat fiind în legătură directă cu atribuțiile exercitate în calitate de funcționar public, încălcând astfel prevederile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”

Anca Rodica Domnea, funcționar public în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava – „Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către DOMNEA RODICA ANCA, a infracţiunii de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul penal (text în vigoare până la data de 28.07.2017) și respectiv, a infracţiunii  de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul penal (text în vigoare începând cu data de 28.07.2017). Astfel, în perioada 2014 – 2019, în exercitarea funcției publice a efectuat/participat la acțiuni de inspecție fiscală la 8 operatori economici, aflați în portofoliul de clienți ai unei societăți comerciale care deține în proprietate un autoturism dat spre închiriere soțului persoanei evaluate”

Monica Roxana Mișa, funcționar public în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București – „În perioada 03 noiembrie 2014 – 01 septembrie 2018, a deținut simultan cu funcția de inspector în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice a Municipiului București – Administrația Finanțelor Publice Sector 2 și funcția contractuală de consilier în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, încălcând astfel prevederile art. 94, alin. (1) și alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003”

Adela Stoian, funcționar public în cadrul Primăriei Municipiului Constanța – Direcția Urbanism – „În perioada 05 aprilie – 21 iunie 2018, a întocmit în calitate de funcționar public în cadrul Serviciului Autorizații în Construcții, Direcția de Urbanism – Primăria Municipiului Constanța, 4 autorizații de construcție având la bază documentația tehnică elaborată de societatea comercială la care soțul persoanei evaluate deține calitatea de asociat, încălcând astfel prevederile art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003”

Gabriel Romeo Rontea, fost Inspector urbanism în cadrul Compartimentului Urbanism, Primăria comunei Prundu, județul Giurgiu – „În perioada 01 octombrie 2010 – 03 decembrie 2018, a exercitat simultan cu funcția publică de inspector urbanism în cadrul Primăriei comunei Prundu și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul propriului PFA, încălcând astfel prevederile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003. În calitate de inspector urbanism în cadrul compartimentului Urbanism a încheiat un contract de novație între Primăria comunei Prundu și propriul PFA, în baza căruia, în anul 2018, a încasat suma de 25.000 Lei”

Jenica Ionescu, consilier superior în cadrul Serviciului Resurse Umane – Primăria Municipiului Drăgășani – „În perioada 2017 – 2020, IONESCU JENICA a deținut și exercitat simultan atât funcția publică de consilier superior Resurse Umane în cadrul Primăriei Mun. Drăgășani, jud. Vâlcea cât și calitatea de angajat cu contract individual de muncă (responsabil plasare pe piața muncii) în cadrul unei societăţi comerciale, activitățile desfășurate de către aceasta în sectorul privat fiind în legătură directă cu atribuțiile exercitate în calitate de funcționar public, încălcând astfel prevederile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”

Florentina Simona Busuioc, inspector principal în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Chiojdeni, Vrancea – „Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 01 noiembrie 2011, întrucât deține și exercită simultan atât funcția publică de inspector principal (contabil) în cadrul Primăriei comunei Chiojdeni, județul Vrancea, cât și funcția de contabil în cadrul Școlii Gimnaziale Chiojdeni, încălcând astfel dispozițiile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003”

Domnel Neagu, agent șef adjunct de poliție în cadrul Poliției Municipiului Alexandria, Teleorman – „Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 31 ianuarie 2018, întrucât exercită simultan cu funcția publică cu statut special și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul unor societăţi comerciale, activitățile desfășurate de către acesta în sectorul privat fiind în legătură directă cu atribuțiile exercitate în calitate de funcționar public cu statut special, încălcând astfel prevederile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW