Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Peste 160.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a, așteptați la Evaluarea Națională 2023

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 18 iunie 2023 Etichete: ,

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a începe luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Miercuri, 21 iunie, se va desfășura proba la Matematică, iar joi, 22 iunie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă, pentru elevii care au urmat gimnaziul în această formă.

Conform situației centralizate de către Ministerul Educației pe baza informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene, 161.500 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului.

Numărul total al elevilor de clasa a VIII-a se ridică la 183.000, potrivit unei comunicări anterioare a ministerului de resort.

Primele rezultate vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori.

Rezultatele contestațiilor vor fi afișate marți, 4 iulie.

Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate și pagini suplimentare).

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.  Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale.

Greva generală din Educație

Abia luni, 12 iunie, elevii au aflat cu certitudine că vor susține pe data de 19 prima probă a Evaluării Naționale, după ce sindicaliștii din Educație au anunțat suspendarea grevei generale.

Tot atunci a devenit posibilă și înscrierea elevilor la Evaluarea Națională, în școlile în care întreg personalul era în grevă.

Ministerul Educației a prelungit în două rânduri perioada de înscrierea la examenele naționale, pe fondul grevei generale a profesorilor.

În timp ce examenele naționale băteau la ușă, Ligia Deca. întrebată dacă există posibilitatea anulării examenelor naționale, a răspuns că se ia în calcul refacerea calendarului, dar nu există varianta de a anula aceste examene.

CITEȘTE ȘI: Sume majorate modest pentru profesorii care participă la examenele naționale. Creştere de la 14 la 18 lei per lucrare corectată la Bacalaureat

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii