Monday, October 18, 2021
Jurnalism corect


Peste 100 de migranți au fost traficați de o rețea din care făceau parte și români / Care era prețul perceput pentru transportul unei persoane

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 3 iunie 2020 Etichete: , , ,

Polițiștii DCCO au făcut, marți, trei percheziții domiciliare în România pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în trafic de migranți. În urma cercetărilor s-a descoperit că peste 100 de migranți au fost, anul acesta, traficați de o rețea infracțională din care făceau parte și români.

În urma perchezițiilor de ieri au fost puse în aplicare 16 mandate de aducere. De asemenea, au fost ridicate documente, înscrisuri, telefoane mobile, laptopuri și tablete.

Acțiunea de destructurare a rețelei a avut loc în perioada februarie  – mai 2020. Gruparea infracțională ar fi fost compusă din cetățeni români din București și din județele Ialomița, Călărași, Bistrița Năsăud și Bacău.

De partea de recrutare și găzduire a migranților se ocupa un cetățean tunisian stabilit în România.

Migranții erau traficați pe ruta Serbia – România – Austria.

„În fapt, o dată ce migranții ar fi fost introduși în țară pe zona verde a frontierei cu Serbia, aceștia ar fi fost transferați în mai multe imobile de tip safe-house de lângă Timișoara”, arată IGPR.

Migranții ar fi fost îmbarcați în autovehicule de transport persoane, în locurile destinate transportului de bagaje. Spațiile erau special modificate pentru disimularea acestora, de cele mai multe ori viața migranților fiind pusă în pericol.

„Liderii grupării infracționale au fost semnalați de autoritățile britanice și franceze cu privire la faptul că ar mai fi fost implicați în transport ilegal de migranți pe ruta Pas de Calais – Dover, o parte dintre membrii grupării fiind arestați în perioada 2018 – 2019”, mai arată Poliția Română.

Gruparea infracțională și-ar fi mutat activitatea pe teritoriul României anul acesta.

În urma cercetărilor s-a descoperit că, doar anul acesta, au fost înregistrate patru incidente de traficare ilegală a migranților, cu peste 100 de migranți ilegali traficați.

Migranții urmau să ajungă în state din vestul Europei, cu precădere Germania și Marea Britanie.

Costul unui astfel de transport era de 2.000 – 2.500 de euro pentru fiecare migrant.

În cadrul dosarului, sunt cercetați cetățeni români și tunisieni, localizați în București și în județele Ialomița, Călărași, Bistrița Năsăud și Bacău.

Cercetările au loc sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți și inițiere și aderare la un grup infracțional organizat.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. pentru audieri.

Față de cinci persoane a fost dispusă măsura reținerii, urmând ca acestea să fie prezentate instanței de judecată, cu propunerea de arestare preventivă.

De asemenea, iar față de alte 11 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW