Friday, August 19, 2022
Jurnalism corect


Peste 1 milion de persoane, vaccinate în ultimele 5 săptămâni / Când ar urma să atingem pragul de imunizare de 70%

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 26 octombrie 2021

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei de Vaccinare anti-COVID, a precizat marți, 26 octombrie, că, în ultimele 5 săptămâni, peste un milion de persoane s-au vaccinat cu prima doză de ser. Medicul militar a adăugat că, dacă va fi menținut ritmul de 80.000 de persoane vaccinate cu prima doză, la finalul anului România va trece de pragul de imunizare de 70%.

În perioada 20 septembrie – 24 octombrie, în România s-au vaccinat 1.059.538 de persoane cu prima doză de ser anti-COVID, a informat Valeriu Gheorghiță.

Din acestea, circa 80% sunt persoane cu vârsta sub 60 de ani, restul 20% sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Ceea ce mi-aş dori mai mult, ca, în perioada următoare, persoanele vulnerabile, cu vârsta mai mare de 60 de ani, să se prezinte la vaccinare pentru că datele noastre ne arată că vârsta este un factor de risc asociat cu mortalitatea. Cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât riscul de deces în cazul îmbolnăvirii este mai crescut, mediana vârstei în momentul de faţă este între 70 – 71 de ani”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Guvern.

Coordonatorul Campaniei de vaccinare arată că, dacă va fi păstrat trendul de cel puțin 80.000 de persoane inoculate zilnic cu prima doză, România ar putea atinge pragul de imunizare de 70% din populația rezidentă de peste 12 ani, până la finalul anului 2021.

Asta înseamnă că, în total, până la finalul acestui an am putea avea peste 11,8 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză. În momentul de faţă avem aproximativ 6,5 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că încă 5,3 milioane de persoane am putea să vaccinăm până la finalul acestui an, cu o singură condiţie: să avem o medie zilnică a persoanelor care se vaccinează pentru prima dată de aproximativ 80 de mii de persoane”, a explicat medicul militar.

Medicul militar a precizat că România poate asigura un ritm crescut de vaccinare.

„Din acest motiv, îi îndemn pe toţi românii care încă nu s-au prezentat la vaccinare să se prezinte în continuare la vaccinare într-un număr cât mai mare pentru că doar în felul acesta la finalul anului putem să spunem că România şi-a îndeplinit obiectivele pentru limitarea acestei pandemii, şi anume un numărul considerabil mai mic de spitalizări, un număr substanţial mai mic de oameni care ajung în terapie intensivă şi un număr decese care ar trebui să fie de cel puţin 20 de ori mai mic decât ceea ce se raportează în fiecare zi la nivel naţional”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Potrivit specialiștilor în epidemiologie, este nevoie ca cel puțin 60-70% din totalul populației să se vaccineze pentru a atinge imunitatea colectivă împotriva SARS-CoV-2, ceea ce se traduce într-o țintă situată între 11,5 și 13,4 milioane de persoane.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW