Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Persoanelor condamnate în primă instanță li s-ar putea interzice să iasă din țară – PROIECT

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 27 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Conform unui proiect de lege inițiat în Parlament de către deputata USR Oana Murariu, persoanele condamnate în prima instanță la o pedeapsă de cel puțin 3 ani de închisoare vor fi supuse automat unei interdicții de a părăsi teritoriul României până la pronunțarea deciziei instanței de apel. În plus față de restricția privind părăsirea țării, conform acestui nou proiect de lege, instanța de apel va fi obligată să impună și măsuri de monitorizare electronică.

”Cazuri precum recenta fugă de executarea pedepsei a lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, ori a doua fugă din ţară, tot pentru a scăpa de închisoare, a Elenei Udrea nu au cum să nu revolte opinia publică. Este clar că măsurile prevăzute de actuala legislaţie pentru a îi împiedica pe fugari sunt neîndestulătoare şi e nevoie de măsuri noi. Este mult mai simplu să limităm posibilitatea fugii din ţară, decât să depunem ulterior demersuri pentru a-i găsi şi a-i aduce în ţară, printr-un proces birocratic de multe ori foarte complex şi de durată”, a declarat deputata Oana Murariu, preşedinte al organizaţiei USR Cluj.

Pe lângă restricția de a părăsi țara, conform propunerii legislative recente, instanța de apel va fi obligată să implementeze și măsuri de supraveghere electronică.

”Adică, va fi extinsă utilizarea brăţărilor electronice şi în cazul celor condamnaţi la minimum 3 ani închisoare. În acest fel, va exista un control mai clar asupra localizării persoanei judecate şi nu vom mai avea situaţii în care, chiar înaintea condamnării definitive, aceasta să dispară din ţară”, precizează USR.

”Am avut caz după caz, în special de oameni potenţi financiar, care au fugit ca să nu plătească pentru faptele lor. Nu putem asita impasibili şi să ne uităm cum unii sunt prinşi, alţii nu, unii sunt extrădaţi în România, alţi găsesc tertipuri şi portiţe legale în ţările gazdă pentru a nu fi trimişi înapoi. Înfăptuirea Justiţiei trebuie să se facă într-un stat de drept nu doar câteodată, ci mereu”, adaugă Oana Murariu.

USR susține că a adresat în mod constant solicitări ministrului Justiției pentru a lua măsuri care să împiedice persoanele condamnate să fugă din țară. În luna martie, la inițiativa deputatului Stelian Ion, USR a depus un proiect de modificare a Codului de procedură penală, având ca obiectiv furnizarea magistraților a unor instrumente sporite pentru prevenirea sustragerii de la executarea pedepsei. Potrivit formațiunii, proiectul este blocat în Camera Deputaților de către majoritatea PSD-PNL.

foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW