Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Persoanele condamnate penal definitiv nu pot candida la președinția României. Legea merge la promulgare

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 8 iunie 2022

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 8 iunie, în calitate de for decizional, proiectul prin care persoanele care au condamnări penale definitive nu pot participa la alegerile prezidenţiale. Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României.

Propunerea a fost adoptată de Camera Deputaților cu 223 voturi „pentru”, un singur vot împotrivă și 22 de abțineri.

Amendamentul adoptat la proiectul de lege prevede că, la alegerile prezidențiale, „nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă în ședinta din 20 noimebrie 2017.

Inițiatorii proiectului de lege sunt 40 deputați și senatori de la PNL și USR. Acum, Legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, dacă nu va fi contestată la Curtea Constituţională.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Information here on that Topic: mainnews.ro/persoanele-condamnate-penal-definitiv-nu-pot-candida-la-presedintia-romaniei-legea-merge-la-promulgare/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/persoanele-condamnate-penal-definitiv-nu-pot-candida-la-presedintia-romaniei-legea-merge-la-promulgare/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *