Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Persoanele cardiace, cele mai predispuse la infecția cu coronavirus | Ce sfaturi dau specialiștii

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 26 februarie 2020 Etichete: , , , , ,

Coronavirusul, epidemia care s-a răspândit la mai mult de 80 000 de persoane de pe tot Globul a provocat aproape 2 700 de decese, conform ultimelor date. Virusul ucigaș creează o panică din ce în ce mai mare și în România, după ce în Italia, o țară în care trăiesc foarte mulți conaționali de-ai noștri, au murit șapte persoane infectate. Ne întrebăm așadar câte zile va dura ca primul caz de îmbolnăvire de pe teritoriul țării noastre să fie confirmat și care sunt persoanele care sunt cel mai predispuse să contacteze epidemia.

În nordul Italiei, respectiv în regiunile Lombardia, Veneto, Emilia, Romagna, Lazio și Piemont, au fost înregistrate până la această oră 7 decese și peste 200 de cazuri de îmbolnăviri. Cum în această zonă locuiesc și foarte mulți români și având în vedere dinamica cu care oamenii călătoresc între cele două țări (România și Italia), panica în rândul populației a început să se instaleze.

Toate persoanele care sosesc în România din zonele focar din Italia sau care au călătorit în localitățile din aceste regiuni în ultimele 2 săptămâni, sunt obligate să stea izolate în carantină pentru 14 zile, explică președintele Societății Române de Microbiologie.

“Persoanele care vin din localitățile afectate intră în carantină. Cine vine din regiune, nu din localitățile afectate, se autoizolează. Aceste persoane sunt verificate de autoritățile locale, de Direcția de Sănătate Publică. Dacă se opun pot fi amendați”, a spus doctorul Alexandru Rafila, pentru mainnews.ro.

Care sunt cele mai predispuse persoane la îmbolnăvire

Conform specialiștilor, cele mai predispuse persoane la îmbolnăvirea cu coronavirus sunt cele în vârstă, care au un sistem imunitar slăbit și care prezintă multiple afecțiuni.

“Din punct de vedere al vârstei, cele mai afectate sunt persoanele de peste 80 de ani. Sunt foarte puțin afectați copii, aproape deloc”, a spus președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, pentru mainnews.ro.

Conform unui studiu publicat în Jurnalul Chinez de Epidemiologie, la o împărțire pe sexe, bărbații infectați au mai multe șanse să moară (2,8%) decât femeile (1,7%).

De asemenea, pot dezvolta complicații grave sau pot muri persoanele care suferă de următoarele:

  • sistem imunitar scăzut
  • afecțiuni renale
  • afecțiuni cardiovasculare
  • diabet
  • ciroză sau alte boli hepatice
  • tumori
  • boli autoimune
  • probleme respiratorii cronice
  • hipertensiune

Potrivit unui buletin clinic publicat de Colegiul American de Cardiologie:

  • 50% din pacienții infectați care au avut nevoie de spitalizare suferă de afecțiuni cronice.
  • 40% dintre pacienții cu coronavirus spitalizați au un istoric medical de afecțiuni cardiovasculare sau cerebrovasculare.

Conform sursei citate, riscul ca pacienții infectați cu coronavirus să dezvolte complicații este mai mai mare în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare.

  • 19,6% din pacienții infectați au dezvoltat sindrom de detresă respiratorie acută.
  • 16,7% din pacienții infectați au dezvoltat aritmii.
  • 7,2% din pacienții infectați au fost afectați cardiac.

Una dintre cele mai des întâlnite complicații este miocardita (inflamarea mușchiului cardiac). Infecția virală afectează sistemul cardiovascular. În această situație, un pacient care deja suferă de alte boli cardiace este mai expus riscului să moară.

Cum ne protejăm de epidemie

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat pentru mainnews.ro că oamenii trebuie să respecte aceleași măsuri și obiceiuri de prevenție ca în cazul gripei obișnuite.

Specialiștii recomandă să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun cât mai des cu putință și să folosim gel antibacterian la nevoie. De asemenea, într-o astfel de perioadă este bine să evităm să ducem mâna la gură atunci când strănutăm sau tușim și să folosim un șervețel sau o batistă.

„Recomandările sunt absolut toate cele care se aplică și pentru gripă, spălat pe mâini, igiena strănutului, evitat aglomerații, dezinfectat la nevoie și evitate călătoriile în zonele care există infecția”, a explicat Alexandru Rafila.

De asemenea utilizarea unei măști de protecție poate ajuta în prevenirea transmiterii acestei boli, explică specialiștii.

„Și măștile sunt utile, doar dacă le utilizezi corect și dacă le schimbi la timp. Masca se schimbă de fiecare data când se umezește și este foarte important ca atunci când e scoasă să nu fie atinsă partea frontală”, a atenționat doctorul Rafila.

sursa foto: Realitatea de Craiova

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *