Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Persoană arestată, după ce a fost prinsă cu cinci kilograme de cannabis

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 16 mai 2023 Etichete: , , , , , , ,

Procurorii au  prins în flagrant  un bărbat care transporta un colet din Spania, în care se aflau 5,2 kilograme de cannabis. El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzația de trafic de droguri. Decizia nu este, însă, definitivă și poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare. 

Potrivit IGPR, în urma perchezițiilor, au fost găsite 5,26 kilograme de cannabis, semințe de cannabis, un cântar de precizie, fertilizanți utilizați la creșterea plantelor de cannabis, precum și mai multe ambalaje noi din material plastic, transparent, materiale pe care le-ar fi folosit pentru vinderea ilegală a canabisului, menționează anchetatorii.

În România, consumul de cannabis în scop „recreațional ”este ilegal și este pedepsit prin Legea nr. 143/2000. Cannabisul medicinal a fost legalizat în 2013. Unele din primele dovezi ale utilizării psihoactive a cannabisului au fost descoperite pe teritoriul României, în siturile arheologice de la Frumușica și Gurbănești.

Proiect de lege în Parlament: Sancțiuni contravenționale în loc de închisoare pentru 3 grame de cannabis

La începutul lunii mai ac, deputații REPER au depus  nou proiect de modificare a Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri a fost. Inițiativa legislativă a fost depusă la Camera Proiectul de lege este inițiat de Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu și Daniel Toda vor înlăturarea sancțiunilor penale (închisoare, amendă penală) și înlocuirea acestora cu sancțiune contravențională în cuantum cuprins între 1.000 și 3.000 de lei, pentru deținerea de cantități mici de cannabis (limita de 3 grame) în vederea consumului personal(n.r. în scop medicinal, pentru alungarea durerilor etc)

În expunerea de motive a proiectului de lege, se enumeră analizele realizate de Agenția Națională Antidrog (ANA) care estimează că peste 800.000 de români (6,1% din populația generală cu vârsta între 15 și 64 de ani) au consumat cannabis cel puțin o dată în viață, „iar politicile publice” ar trebui să vizeze prevenția, nu sancționarea. Proiectul de lege este în dezbatere publică.

Sursă foto: Poliția Română

Comentarii