Saturday, July 6, 2024
Jurnalism corect


Percheziții pentru destructurarea unui grup infracțional specializat în trafic de migranți / Aceștia erau transportați în Austria

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 28 iunie 2023

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate – Satu Mare, au desfășurat o amplă operațiune în România în vederea destructurării unui grup infracțional organizat specializat în trafic de migranți și trafic de droguri de mare risc. Aceștia au pus în executare miercuri, 28 iunie, 36 de mandate de percheziții domiciliare în diferite locații din țară, în timp ce autoritățile austriece au efectuat o percheziție în conformitate cu o autorizație pe teritoriul lor.

Ancheta a scos la iveală că, în cursul anului 2022, mai multe persoane, în mare parte cetățeni români, au format un grup infracțional organizat cu scopul de a se dedica traficului de migranți de origine afro-asiatică pe ruta Ungaria-Austria. Migranții ajungeau ilegal pe teritoriul Ungariei și erau preluați de membrii grupului din zona localității Szeged, pentru a fi transportați în condiții precare către apropierea localității Nickelsdorf din Austria. Fiecare migrant trebuia să plătească suma de 3.000 de euro pentru acest serviciu.

Pe parcursul cercetărilor, s-a constatat că grupul infracțional a efectuat peste 20 de transporturi de migranți pe teritoriul Ungariei. Unele dintre aceste transporturi au fost interceptate de autoritățile maghiare în colaborare cu echipa comună de anchetă, iar unii dintre organizatori au fost arestați preventiv în Ungaria.

De asemenea, grupul infracțional organizat a comis și infracțiuni de trafic internațional de droguri de mare risc, utilizând ruta Olanda-Austria-Ungaria-România. Pe teritoriul României, membrii grupului au fost implicați în două capturi de droguri. În județul Constanța, au fost confiscate 2,7 kilograme de droguri de mare risc (3 CMC, amfetamină și ketamină), care urmau să fie comercializate în cadrul unui festival. Totodată, în județul Cluj, au fost confiscate 500 de grame de drog de mare risc (3 CMC).

Pe lângă acuzațiile legate de traficul de migranți și traficul de droguri, procurorii au extins cercetările pentru a viza și infracțiunea de spălare a banilor. Membrii grupului au înființat societăți comerciale pentru a ascunde originile banilor obținuți din activitățile infracționale.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW