Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


VIDEO Percheziții la locuința șefului Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor: Laurențiu Baranga este suspectat că și-a falsificat diploma de bacalaureat

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 10 octombrie 2020 Etichete: , , , ,

Parchetul General și polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economic fac, sâmbătă, percheziții în Râmnicu Vâlcea, la domiciliul șefului Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, Laurențiu Baranga. Acesta este suspectat de înșelăciune pentru că și-ar fi falsificat diploma de bacalaureat, susțin surse judiciare.

„Activitatea se desfășoară la domiciliul declarat al unui funcționar public, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea și menținerea în eroare a mai multor instituții publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și care ulterior au fost desființate de către instanțele judecătorești competente.

Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcție importantă în cadrul unei instituții publice, activează în cadrul unor instituții de învățământ superior, iar în prezent deține o funcție publică de rang înalt.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcție de întregul material probator ce se va administra în cauză”, transmite IGPR.

Laurențiu Baranga a fost numit președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSP) la începutul lunii septembrie, funcție cu rang de secretar de stat, printr-o hotărâre a Guvernului. Acesta a ocupat, anterior, funcția de adjunct al directorului Oficiului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). Noul șef al ONPCSP a promovat examenul de Bacalaureat la 32 de ani, a absolvit Management la Universitatea Ecologică și a obținut un doctorat la Universitatea Valahia.

Cu ce se ocupă Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor

ONPCSP este o instituție cheie în arhitectura statului român. Acesta realizează analize pe baza datelor și informațiilor financiare de la diverse entități din care, dacă rezulta indicii cu privire la spălarea banilor, sesizează Parchetul General, iar în situația în care se constata finanțarea unor acte de terorism, Serviciul Român de Informații.

De asemenea, Oficiul este factor responsabil în procesul de implementare a regimului sancțiunilor internaționale.

Cine este Laurețiu Baranga

Baranga, a promovat examenul de Bacalaureat în anul 1999, când avea vârsta de 32 de ani. Cu toate acestea, Baranga are un CV extrem de stufos din care se remarcă o diplomă de licență în Management obținută la Universitatea Ecologică, instituție cunoscută drept o „fabrică de diplome”, și un doctorat la Universitatea Valahia din Târgoviște. Acesta a absolvit și un curs postuniversitar la Academia de Poliție, o instituție confruntată cu multiple scandaluri de plagiat.

Laurețiun Baranga a cochetat și cu politica. În anul 2012 a obținut puțin peste 8% la Alegerile Parlamentare, la care a participat din partea partidului lui Mihai Răzvan Ungureanu, Forța Civică.

Cu toate că în ultimii ani nu s-a implicat în politica la nivel înalt, Baranga a lucrat într-o universitate cu profunde legături cu mediul politic. Acesta este director al Departamentului de Științe și Inginerie la Universitatea Valahia, filiala din Alexandria, unde în 2017 Liviu Dragnea a ales să vorbească cu ocazia începerii anului universitar. De altfel, universitatea îl are ca rector pe Adrian Oros, candidat la alegerile parlamentare din partea ALDE.

Începând cu 2009, Baranga a lucrat la Oficiului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), unde a ocupat funcția de adjunct al directorului, iar din 2016 este membru al Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/perchezitii-la-locuinta-sefului-oficiului-pentru-combaterea-spalarii-banilor-laurentiu-baranga-este-suspectat-ca-si-ar-fi-falsificat-diploma-de-bacalaureat/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW