Justitie

Percheziţii într-un dosar privind comercializarea de precursori de explozivi

Procurorii de la Parchetul General anunţă că fac, vineri, cinci percheziţii, în judeţul Vâlcea, într-un dosar privind nerespectarea regimului precursorilor de explozivi şi trafic de produse toxice.

Anchetatorii susţin că, în perioada octombrie 2018 – iunie 2019, mai multe persoane din municipiul Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, au comercializat ilegal către publicul larg, pe întreg teritoriul României dar și în alte țări din Europa, substanțe chimice periculoase cu proprietăți toxice, fapt care creează un pericol deosebit de grav pentru sănătatea și viața oamenilor, a animalelor, a factorilor de mediu, precum și pentru ordinea și siguranța publică.

Politistii au organizat si un flagrant in acest caz.

„Persoana vizată de polițiști ar fi deținut în mod ilicit și ar fi oferit spre comercializare 50 de litri de acid azotic, precursor de exploziv restricționat și 26,5 litri de acid clorhidric, substanță chimică cu proprietăți toxice”, transmite Politia Romana.

Substanţele toxice comercializate:

Formaldehidă (formol), CAS nr. 50-00-0, Cloroform, CAS nr. 67-66-4, Amoniac, CAS nr. 7664-41-7, Acid clorhidric, CAS nr. 7647-01-0, Acid Fosforic, CAS nr. 7663-38-2, Acid formic, CAS nr. 7697-37-2, Metabisulfit de sodiu, CAS nr. 7681-57-4, Borax, CAS nr. 1330-43-4, Acid Citric, CAS nr. 77-92-9, Colofoniu CAS nr. 8050-09-7, Clorură de amoniu, etc., dar și alte substanțe chimice incluse în categoria precursorilor de explozivi, respectiv, Acid azotic (nitric), CAS r. 7697-37-2 și Acid sulfuric, CAS nr. 7697-37-2.

„Substanțele chimice Acid Azotic și Acid Sulfuric fac parte din categoria precursorilor de explozivi, ambele fiind enumerate în Anexele I și II din Regulamentul (UE) r. 98/2013 al Parlamentului European și Consiliului, privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, respectiv, acidul azotic, în concentrație mai mare de 3%, intră în categoria precursorilor de explozivi restricționați, conform Anexei I, fiind o substanță interzisă ce nu poate fi pusă la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg, iar acidul sulfuric este un precursor de exploziv ce intră în categoria substanțelor chimice pentru care se raportează tranzacții suspecte, conform Anexei II din Regulamentul (UE) nr. 98/20013.
Substanța chimică Acid azotic (nitric) este una din cele mai importante substanțe incluse în categoria precursorilor de explozivi, fiind principalul compus al nitroglicerinei, substanță clasificată ca exploziv de mare putere, cu putere mare de detonare utilizată la fabricarea dinamitei”, potrivit procurorilor.

Articole Recomandate

Back to top button