Percheziții DIICOT la Universitatea Spiru Haret. Suspiciuni de fraudă la examenele de licență
Procurorii DIICOT au descins, miercuri dimineață, la Universitatea Spiru Haret, într-o cauză în care există suspiciuni că mai multe cadre universitare ar fi fraudat examenele finale ale studenților.
Mai exact, cadrele universitare au facilitat promovarea frauduloasă a studenților și a masteranzilor a examenelor anuale, a restanțelor.
Mai mult, suspecții sunt bănuiți că au fraudat inclusiv sesiunile de licență si master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.
Studenții erau ajutați să-și promoveze fraudulos examenele în schimbul unor foloase materiale.
Procurorii susțin că astfel de practici sunt derulate la Universitatea Spiru Haret de foarte mulți ani, cel puțin de la nivelul anului 2012.
Au existat chiar situații în care studenții, viitori licențiați, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susținerea examenelor, potrivit procurorilor.
Urmează să fie puse în aplicare un număr de 96 de mandate de aducere, urmând ca persoanele depistate să fie audiate la DIICOT.
Prorectorul Spiru Haret coordona totul
Profitând de funcția pe care o deține și de influența pe care o avea asupra angajaților, prorectorul Universității Spiru Haret coordona în mod direct activitățile infracționale.
Secretarii, persoane de încredere ai prorectorului, se ocupau cu obținere grilelor cu întrebările și răspunsurile de la examene.
“Răspundeau şi erau implicați în facilitarea obținerii grilelor cu întrebările și răspunsurile de la examen, traficarea influenței pe lângă anumiți profesori pentru promovarea frauduloasă a examenelor restante/credite, facilitarea obținerii de lucrări de licență deja întocmite etc”, transmit procurorii.
Mai departe, grilele cu întrebări și răspunsuri şi lucrările de licență ajungeau în posesia prorectorului care, în schimbul unor foloase materiale, le furniza studenților.
Examenele de licență erau fraudate
La examenele de licență, la proba scrisă, grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia studenților.
Candidații fie primeau răspunsurile înainte de examen, le memorau sau le salvau în telefon și în timpul examenului copiau, fie studenții erau ajutați direct de către anumiți supraveghetori.
Supraveghetorii îi așezau în bănci pe studenți în anumite locuri prestabilite pentru a putea acționa fără probleme.
În ceea ce privește proba a II a, orală, de susținere a examenului de licență/master, prorectorul era de regulă cel care după obținerea lucrării de licență, o trimitea mai departe studentului prin intermediul poștei electronice, cu doar câteva zile înainte de susținerea şi prezentarea efectivă a lucrării.
Studentul nu avea practic posibilitatea nici măcar de a citi și a-și însuși conținutul lucrării.
Prorectorul se ocupa și de întocmirea şi copertarea exemplarului original al lucrării de licență și o preda direct sau indirect profesorului coordonator al studentului.
sursa foto: revista22.ro
Comentarii