Sunday, October 17, 2021
Jurnalism corect


Percheziții DIICOT la Opera Națională Română Iași – Beatrice Rancea, managerul instituţiei, suspectată că ar fi condus o grupare care a deturnat fondurile alocate Operei

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 1 martie 2021 Etichete: , , ,

Procurorii DIICOT fac, luni dimineața, percheziții la Opera Națională Română Iași, fiind vizate infracțiuni economice. Faptele vizate sunt de delapidare, fals, deturnare de fonduri și organizarea unui grup infracțional organizat. În total sunt 26 de percheziții, una dintre ele desfășurându-se la domiciliul managerului instituției, Beatrice Rancea, potrivit unor surse Main News.ro.

Surse judiciare vorbesc despre o grupare condusă de Beatrice Rancea, constituită în 2014, care ar fi acţionat, alternativ, în Bucureşti şi Iaşi, iar membrii grupului ar fi acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat.

Acțiunile acestora ar fi vizat delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.

Anchetatorii au ridicat documente și de la firma Doinei Levintza, creatoare de modă. Aceasta ar fi decontat mai multe costume pe care nu le-a confecționat în realitate.

Gruparea şi-ar fi însuşit, în scopuri personale, sume mari de bani din subventiile oferite de Ministerul Culturii.

Prejudiciul din dosar se ridică la 5.000.000 de lei.

Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.

Redăm, în totalitate, comunicatul emis de DIICOT

„La data de 01.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 26 de percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Iași și București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane.

Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.
Concret, scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.

Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.

Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași. Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane.
Acțiunea a fost sprijinita de ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.I.C.E. al IPJ Iași și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumţia de nevinovăție”

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW