Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Percheziții DIICOT la hackeri suspectați că au atacat site ale unor instituții publice

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 29 iunie 2023 Etichete: , ,

Procurorii DIICOT au descins, joi dimineață, în locuințele mai multor persoane bănuite. că au atacat cibernetic site-uri ale unor instituții publice. Potrivit informațiilor Mainnews.ro, printre instituțiile vizate se numără Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării, Consiliul Județean Covasna și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău.  

În perioada noiembrie 2022 – iunie 2023, suspecții ar fi lansat mai multe atacuri informatice tip „defacement” asupra sistemelor informatice aparținând mai multor instituții publice din România.

Ținând cont de modul în care s-au desfășurat atacurile, spun anchetatorii, acestea pot fi încadrate în categoria „hacktivism”, adică activism care implică utilizarea abilităților și cunoștințelor în domeniul tehnologic, în special în hacking și securitate informatică, pentru a promova cauze politice, sociale sau ideologice.

„Un alt aspect important al hacktivismului este utilizarea puterii colective, hacktivistii colaborând adesea în grupuri sau în comunități online, împărtășind cunoștințe, instrumente și idei pentru a amplifica impactul acțiunilor lor”, au transmis procurorii DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, activitatea de hacktivism poate îmbrăca diverse forme, printre care:

– Defacement-uri și atacuri cibernetice: hacktiviștii pot pătrunde în site-uri web și le pot modifica conținutul (defacement), afișând mesaje sau simboluri relevante pentru cauza pe care o susțin.
– Scurgeri de informații (leaks): hacktiviștii pot accesa și divulga informații secrete sau confidențiale. Aceste scurgeri pot avea un impact semnificativ asupra organizațiilor sau instituțiilor vizate.
– Atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service): hacktiviștii pot utiliza tehnici de atac pentru a suprasolicita un server sau o rețea, blocând accesul utilizatorilor legitimi la resursele respective.

Opt persoane au fost duse la audieri.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW