Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Pentagonul susține că Rusia continuă să-şi consolideze prezenţa militară la graniţele Ucrainei

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 10 februarie 2022

Oficialii americani avertizează că Rusia continuă să își consolideze prezenţa militară la graniţele Ucrainei, în ciuda eforturilor diplomatice pentru a detensiona criza.

Amintim că în această săptămână președintele Franței, Emmanuel Macron, a avut o întrevedere tete-a-tete cu Vladimir Putin, iar apoi a vizitat și Kievul, pentru discuții cu omologul ucrainean, Volodymyr Zelenski.

CITEȘTE ȘI Kremlinul anunţă „semnale pozitive” după vizita lui Macron la Kiev

Financial Times relatează că Pentagonul și Casa Albă au transmis că Moscova își sporește prezența militară în apropierea Ucrainei, chiar dacă Macron a declarat la începutul acestei săptămâni că președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat că nu va exista o „deteriorare sau o escaladare” a situației.

„Am continuat să vedem, chiar și în ultimele 24 de ore, capacități suplimentare care vin din Rusia către acea graniță cu Ucraina și Belarus. Numărul trupelor continuă să crească. Ne menținem părerea că sunt cel puțin 100.000 de soldați, cu siguranță. Și Rusia continuă să adauge la această capacitate. Avem, de asemenea, indicii că sunt pe drum grupuri tactice de batalioane suplimentare”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a declarat: „Ceea ce analizăm aici este dacă Rusia face sau nu pași spre detensionarea situației. Nu face acest lucru. Fac pași de escaladare, nu de dezescaladare. Sperăm cu siguranță că acest lucru se va schimba”.

După vizita de luni la Moscova, Macron a declarat că și-a îndeplinit obiectivul de a „aranja lucrurile pentru a preveni o escaladare  a situației și a deschide noi căi” pentru diplomație. Președintele francez s-a deplasat apoi la Kiev pentru a se întâlni cu Volodymyr Zelenski, omologul său ucrainean.

Joe Biden, președintele american, s-a întâlnit luni cu Olaf Scholz, cancelarul german, într-o încercare de a prezenta unitatea dintre Washington și Berlin și de a avertiza Moscova că se va confrunta cu sancțiuni economice severe dacă va invada Ucraina.

Statele Unite și membrii europeni ai NATO au rămas fermi pe poziții, insistând că este nevoie de o soluție diplomatică la această situație. Însă încă există îngrijorări în Washington și în unele capitale europene, pentru că amenințările cu sancțiuni, desfășurările de trupe NATO suplimentare la aliații din Europa de Est, ajutoarele pentru Ucraina și eforturile diplomatice cu Rusia nu au reușit să dea rezultate concrete până acum.

Biden și Macron au vorbit miercuri despre întâlnirile președintelui francez în Rusia și Ucraina. Ei au discutat despre „eforturile diplomatice și de descurajare în curs de desfășurare”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

În timpul ședinței Pentagonului, Kirby a confirmat că o parte dintre cei 1.700 de soldați americani desfășurați recent în Polonia ar putea fi folosiți pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor americani care ar putea încerca să treacă granița ucraineană în urma unei invazii rusești.

Kirby i-a îndemnat pe americanii aflați în Ucraina să acorde „o atenție deosebită” avertismentelor guvernului american care îi îndeamnă să părăsească țara în fața amenințării rusești.

Foto: Pixabay

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW