Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Pedepse mai aspre pentru traficanții de droguri, confiscarea maşinilor, test antidrog la admiterea în Poliţie/Proiect de lege

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 7 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un pachet legislativ prin care se propun măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, siguranţă rutieră şi combatere a infracţionalităţii, în special privind traficul de droguri şi substanţe psihoactive.

Astfel, se propune majorarea limitelor pedepsei cu închisoarea aplicate în cazul faptei penale constând în îndemnul unei persoane la consumul ilicit de droguri de risc/de mare risc, de la 6 luni la 3 ani cât este în prezent, la 1-3 ani, pentru drogurile de risc, respectiv închisoarea de la 1 la 5 ani pentru droguri de mare risc.

De asemenea, este  propusă  pedeapsa închisorii de la 1 la 5 ani pentru  publicitatea făcută oricăror produse, pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte similare drogurilor.

Se mai prevede reglementarea circumstanţei agravante constând în deţinerea de droguri în vederea consumului într-o instituţie sau unitate medicală, de învăţământ, militară, loc de detenţie, centre de asistenţă socială, de reeducare sau instituţie medical-educativă, locuri în care elevii, studenţii şi tinerii desfăşoară activităţi educative, sportive, sociale ori în apropierea acestora, având în vedere că un astfel de comportament determină apariţia unor noi riscuri în materie, precum punerea la dispoziţia altor persoane sau publicitatea consumului de droguri, potrivit proiectului de lege propus de MAI.

Când poate beneficia o persoană de reducerea pedepsei, dacă este implicată în trafic de droguri

MAI propune ca persoana care a comis una dintre infracţiunile prevăzute în materie de droguri să beneficieze de reducerea a jumătate din limitele pedepsei prevăzute de lege, sprijinind, astfel, scoaterea de pe piaţă a unor cantităţi tot mai mari de droguri prin stimularea traficanţilor de a colabora cu organele de poliţie.

„Având în vedere că deţinerea unor vehicule sprijină deplasarea traficanţilor de droguri pentru comiterea unor noi acte infracţionale, se propune confiscarea specială a vehiculelor, în parte sau în întregime, în care au fost descoperite droguri de risc/de mare risc sau care au fost folosite în orice mod pentru săvârşirea faptei„, menționează MAI.

Polițiștii, obligați să îi testeze pe conducătorii auto

O altă propunere legislativă  prevede obligarea poliţistului de a efectua testarea conducătorilor auto, în anumite situaţii, precum cea a identificării, cu ocazia controlului unui vehicul, a unor recipiente de alcool ce prezintă urme de consum sau substanţe care pot avea efecte psihoactive sau în cazul în care conducătorul de vehicul figurează în evidenţele poliţiei cu menţiuni privitoare la traficul de droguri ori consumul de substanţe psihoactive sau de băuturi alcoolice.

MAI ca recidiva contravenţională în cazul faptei de a conduce sub influenţa alcoolului, care nu constituie infracţiune, să fie sancţionată mai aspru. Perioada de suspendare se majorează de fiecare dată când se săvârşeşte contravenţia de conducere sub influenţa alcoolului în interval de 5 ani, majorarea fiind aplicată prin raportare la perioada de suspendare stabilită pentru fapta anterioară.

Prin actul normativ se mai prevede suspendarea înmatriculării autovehiculului în situaţia lipsei asigurării obligatorii de răspundere civilă auto, pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de circulaţie (RCA).Alte propuneri în legătură cu proiectul de lege mai sus menționat pot fi trimise Ministerului Afacerilor Interne până la data de 16 octombrie.

De asemenea, MAI dorește ca  testul antidrog să fie obligatoriu  în cadrul examenului medical pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale MAI sau la ocuparea funcţiilor de poliţist.„ Constatarea îndeplinirii condiţiei urmează să se realizeze prin intermediul unei examinări medicale şi al unei evaluări psihologice, urmând ca, în cazul neîndeplinirii condiţiei, procedura de recrutare să înceteze pentru candidatul respectiv”, se  arată în proiectul de lege.

După consultările publice, forma finală a proiectului de lege va ajunge în Guvern, în primă lectură, urmând a fi supus aprobării.

Sursă foto: Poliția Română

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW