Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Pe urmele președintelui. Ce atracții turistice oferă cele patru state africane în care merge Klaus Iohannis

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 16 noiembrie 2023 Etichete: , , , , ,

Președintele Klaus Iohannis, însoțit de soția sa, Carmen Iohannis, și-a început luni turneul în Africa, în timpul căruia va vizita Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal. Patru state excepționale cu o mulțime de atracții turistice. Pentru cetățenii români doar în Kenya este necesară viză. Cu toate acestea, majoritatea zonelor în care ajunge șeful statului sunt greu accesibile, în principal din cauza riscurilor de securitate. Efectuarea vaccinului contra febrei galbene este obligatorie pentru Kenya, Tanzania și Senegal, iar cel contra hepatitei A și B este puternic recomandat. 

Prima oprire, Kenya

Cu o suprafață de circa 580.000 km², mai mult decât dublă față de cea a România, Kenya este locuită de 57 milioane de locuitori. Principalul grup etnic este kikuyu, urmat de luhya și kalenjin. Cei mai mulți dintre kenyeni (85%) sunt creștini, în timp ce 10% aparțin religiei musulmane. Limbile oficiale sunt engleza, moștenire a perioadei în care țara aparținea de corona britanică, și kiswahili.

Așezată pe linia Ecuatorului, Kenya are un peisaj variat. Nordul este arid, însă de-a lungul coastei se poate practica agricultura, iar înălțimile din sud-vest sunt relativ calde și umede.

Parcurile naturale, întinse pe 10% din suprafața țării, reprezintă principala atracție pentru cei peste 1 milion de turiști care vizitează anual Kenya. Totodată, aici se află peste 40 de rezervații naturale majore. Amboseli, unde își au habitatul, printre altele, elefanți, lei antilope, crocodili și leoparzi, oferă o priveliște impresionantă către vârful Kilimanjaro (5.895 m), cel mai înalt din Africa, situat pe teritoriul țării vecine, Tanzania. Tot aici se regăsesc și peste 600 de specii de păsări. Și la periferia capitalei Nairobi se află un astfel de parc, vizitat ieri de șeful statului. Aici, vizitatorii pot vedea peste 100 de tipuri mamifere, printre care bivoli, girafe, lei și zebre.

Parcul Amboseli

Lacul Victoria, situat la 1.113 de metri deasupra nivelului mării și totodată cel mai mare lac de pe continentul african, se află la granița dintre Kenya, Uganda și Tanzania, următoarea destinație a președintelui Iohannis.

Kenya este însă o țară greu de vizitat pentru cetățenii români. Viza este obligatorie, iar prețurile pentru obținerea acestui document variază între 50 și 100 dolari. Vaccinarea împotriva febrei galbene este obligatorie, iar Ministerul de Externe recomandă insistent vaccinarea împotriva febrei tifoide, hepatitei A și B, difteriei şi poliomielitei.

Pe lângă toate acestea, Kenya este o țară extrem de periculoasă, în condițiile în care se confruntă cu numeroase provocări în ceea ce privește amenințările teroriste. În ultimii ani, au existat numeroase atacuri teroriste violente și cu mare impact mediatic în Nairobi și în alte localități din Kenya, cu arme de foc, grenade, dispozitive improvizate, atacuri sinucigașe, asumate de către organizația teroristă Al-Shabaab sau alte organizații similare, printre care amintim: atacurile asupra centrului comercial Westgate în 2013, Hotelului Dusit în centrul capitalei Nairobi în anul 2019 sau cel împotriva bazei militare din Lamu în anul 2020. Din cauza frecventelor atacuri îndreptate împotriva cetățenilor străini (jafuri, tâlharii, etc.), MAE recomandă evitarea zonei centrale a capitalei Nairobi, cartierul Eastleigh, precum și toate cartierele mărginașe sau de tip slum din Nairobi.

A doua oprire, Tanzania

După ce a petrecut patru zile în Kenya, șeful statului va coborî ceva mai la sud, în Tanzania. Spre deosebire de fosta colonie britanică, pentru Tanzania românii nu au nevoie de viză, semn al bunelor relații avute de România cu această țară înainte de Revoluție. În Tanzania trăiesc, conform estimărilor, 65,6 milioane de oameni, iar suprafața țării este de 945.000 km².

Țara și-a dobândit independența față de Marea Britanie la începutul anilor ’60, după care, la scurt timp, Tanganyika și Zanzibar au fuzionat pentru a forma „Republica Unită Tanzania”.

Limbile oficiale sunt swahili și engleză, însă se vorbește și arabă, respectiv alte limbi locale. Religia principală este creștinismul (63%), urmată de cea musulmană (31,1%).

În Tanzania se află mai multe parcuri naturale, renumite la nivel mondial. Parcul natural Serengeti, situat în nordul țării, reprezintă una dintre cele mai mari concentrații de prădători din lume. În acest loc trăiesc aproximativ 7.500 de hiene, 3.000 de lei și 250 de gheparzi. De asemenea, elefanți, bivoli și rinoceri.

Parcul Național Serengeti

Craterul Ngorongoro este unul dintre cele mai faimoase situri din Africa. Descris uneori drept „a opta minune a lumii, Ngorongoro este renumit la nivel mondial și atrage un număr tot mai mare de vizitatori în fiecare an. Este cea mai mare calderă vulcanică intactă din lume și găzduiește aproximativ 30.000 de animale. Printre acestea se numără și rinocerul negru, aflat pe cale de dispariție, dar și lei cu coamă neagră.

Craterul Ngorongoro 

Mult mai cunoscută pentru români este insula Zanzibar, situată în Oceanul Indian, care în ultimii ani a devenit o destinație pentru turismul de masă datorită numeroasele curse aeriene efectuate zilnic din Europa. Aici se află în jur de 20 de hoteluri de 5 stele, la care prețurile pe noapte variază între 250 euro și 600 euro. Iohannis va merge în Zanzibar pe 18 noiembrie.

Plaja Kiwengwa (Zanzibar)

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, criminalitatea este în creştere, în special în zonele urbane, jafurile armate, furturile auto, tâlhăriile și înșelăciunile sunt la ordinea zilei. Au fost semnalate și câteva cazuri de răpiri. Zonele de risc sunt în general cele frecventate de turiști și expatriați (Dar es Salaam – centrul orașului, zona peninsulară Masaki/Oysterbay, Coco Beach, Toure Drive, Zanzibar – Stone Town). De asemenea, trebuie evitată zona de frontieră cu Burundi.

A treia destinație, Capul Verde

Situat în Oceanul Atlantic, arhipelagul Capul Verde este format din zece insule vulcanice, cu o suprafață totală de 4.033 km², similară cu cea a județului Dâmbovița. Până în secolul 15, când aveau să fie descoperite de navigatorii portughezi, insulele erau nelocuite. În anul 1975, țara și-a dobândit independența, iar în prezent are unul dintre cele mai stabile guverne democratice din Africa. Capul Verde numără în jur de 600.000 de locuitori, majoritatea creștini, iar limba oficială este portugheza.

Principala activitate economică a țării este turismul, datorită peisajelor, dar și poziției relativ apropiate de Europa. Cu 55 km de plaje, insula Boa Vista este pe primul loc la acest capitol între cele care formează arhipelagul. Cele mai cunoscute plaje sunt Santa Monica și Chaves.

Sal este cea mai căutată insulă din Capul Verde pentru vacanțe, iar popularitatea sa a dus treptat la dezvoltarea infrastructurii hoteliere. Este, de asemenea, insula cu cu cea mai tânără populație din arhipelag, fapt ce ajută la impulsionarea economiei locale. Cele mai cunoscute plaje sunt Santa Maria și Ponta Preta.

Considerată cea mai muzicală insulă din arhipelag – și nu doar pentru că capitala sa, Mindelo, este orașul natal al interpretei Cesaria Evora – Sao Vicente atrage turiști și prin plajele sale. Baia das Gatas este una dintre cele mai cunoscute, datorită festivalului de muzică care are loc acolo în fiecare an, în primul weekend al lunii pline din august.

În insulele Capului se află și trei vulcani. Situat pe insula cu același nume, Vulcanul Fago are înălțimea de 2.829 metri și a erupt ultima dată în anul 2014.

Vulcanul Fago

Cetățenii români care dețin pașapoarte valabile nu au nevoie de viză pentru a călători în Capul Verde. Pașaportul trebuie să fie valabil pentru cel puțin încă 6 luni de la data intrării pe teritoriul acestui stat.

Ultima oprire, Senegal

Șeful statului va efectua și o vizită oficială în Senegal, ultima destinație a turneului său. Fostă colonie franceză, Senegalul are suprafața de circa 196.000 km², mai mică decât România, și numără peste 18 milioane de locuitori, majoritatea musulmani. Limba oficială este franceza, dar se folosesc și alte limbi locale. Economia Senegalului este bazată pe servicii, minerit, construcții, agricultură și pescuit. Din punct de vedere turistic, este mai puțin atractivă decât celelalte trei state prezentate anterior. Cu toate acestea, în stațiunile Pointe Sarene și Saly, situate pe malul oceanului Atlantic, există câteva hoteluri de nivel internațional.

De asemenea, ar fi de vizitat Lacul Retba, renumit pentru culoarea sa roz. Acesta este situat la mai puțin de o oră distanță de capitala Senegalului, Dakar.

Lacul Retba și Oceanul Atlantic

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, nu au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul acestui stat. Vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu, iar vaccinurile împotriva hepatitei A şi B sunt recomandate. La sfatul medicului, se recomandă un „tratament” preventiv contra malariei, de regulă cu cel puțin o săptămână înainte de a ajunge în Senegal.

Riscurile de natură teroristă sunt relativ scăzute, însă există pericol de jafuri sau înșelăciuni. Femeilor li se recomandă să poarte o ţinută decentă, care să nu poată fi interpretată ca o desconsiderare a principiilor islamice.

Surse:

www.visit-caboverde.com

www.tanzaniatourism.go.tz

www.booking.com

www.cia.gov/the-world-factbook

www.mae.ro

www.kws.go.ke

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW