Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Paul al României a fost arestat preventiv în Malta

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 29 aprilie 2024

Instanța din Malta a decis luni arestarea preventivă a lui Paul de România până pe data de 9 mai, a anunțat ministrul justiției, Alina Gorghiu. Ea arată că solicitarea acestuia de a fi eliberat pe cauțiune a fost respinsă de magistrații maltezi. Decizia poate fi contestată. 

„Ministerul Justiției va continua demersurile și va depune eforturi pentru ca prințul Paul să-și execute pedeapsa în România, așa cum procedează cu orice fugar al statului român. Vom informa cu privire la etapele procedurale ulterioare. Vom furniza toate documentele și informațiile necesare pentru ca instanța din Malta să accepte predarea fugarului”, a transmis Alina Gorghiu.

Justiția franceză a respins definitiv cererea autorităților române

Justiția franceză a respins definitiv cererea de extrădare în cazul lui Paul al României. Informația a fost confirmată de către ministrul justiției, Alina Gorghiu, într-o declarație acordată pentru G4Media, la începutul acestei luni. Așa-numitul „prinț” Paul al României a fugit din țară la finele anului 2020, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

Pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare. În iunie 2022, el a fost prins la Paris, însă trei luni mai târziu avea să fie eliberat sub control judiciar.

Ulterior, instanța franceză care l-a judecat pe Paul al României a hotărât ca acesta să nu fie extrădat în România, motivul fiind o chichiță administrativă privind compunerea completului de judecată.

„Instanța de fond din Franța a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție”, a relatat pentru G4Media, Alina Gorghiu.

Sentința avea să rămână definitivă după ce procurorul francez nu și-a făcut treabă și nu a motivat în timp util calea de atac.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW