Monday, July 1, 2024
Jurnalism corect


Paul al României rămâne în arest. Curtea Constituțională din Malta i-a respins cererea de eliberare

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 5 iunie 2024

Curtea Constituțională din Malta a respins o nouă solicitare depusă de Paul al României de a fi eliberat. Așa-numitul prinț rămâne în arest până la judecarea definitivă a cererii de predare, adică 17 iunie, a anunțat Ministerul Justiției. 

„Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor, Curtea de Apel Brașov (instanță de executare) și toate autoritățile implicate și-au făcut treaba, ca de fiecare dată. Și vom continua să depunem toate eforturile pentru ca fugarii să execute în penitenciarele din România pedepsele la care au fost condamnați”, a transmis Ministerul Justiției.

Justiția din Malta a respins luna trecută cererea de extrădare depusă de autoritățile din România în cazul lui Paul al României, potrivit Times of Malta. Decizia nu este definitivă.

Condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni de închisoare

Potrivit sursei citate, magistratul Leonard Caruana a declarat că există „un risc real” ca fugarul să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale dacă ar fi trimis înapoi în România.

În timpul procesului din Malta, un fost procuror francez a descris această chestiune că fiind „scandaloasă”. Avocatul american al „prințului” a depus, de asemenea, mărturie cu privire la succesiunea de evenimente care au condus la această ultima cerere a autorităților române.

Avocatul maltez al „prințului”, Jason Azzopardi, a subliniat modul în care instanțele franceze au respins o cerere de extrădare similară, iar concluzia sa a fost că există un „risc real” că drepturile fundamentale ale „prințului” să fie încălcate.

Așa-numitul „prinț” Paul al României a fugit din țară la finele anului 2020, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW