Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Paul al României nu va fi extrădat. Justiția franceză a respins definitiv cererea autorităților române

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 6 aprilie 2024

Justiția franceză a respins definitiv cererea de extrădare în cazul lui Paul al României. Informația a fost confirmată de către ministrul justiției, Alina Gorghiu, într-o declarație acordată pentru G4Media

Așa-numitul „prinț” Paul al României a fugit din țară la finele anului 2020, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

Pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare. În iunie 2022, el a fost prins la Paris, însă trei luni mai târziu avea să fie eliberat sub control judiciar.

Ulterior, instanța franceză care l-a judecat pe Paul al României a hotărât ca acesta să nu fie extrădat în România, motivul fiind o chichiță administrativă privind compunerea completului de judecată.

„Instanța de fond din Franța a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție”, a relatat pentru G4Media, Alina Gorghiu.

Sentința avea să rămână definitivă după ce procurorul francez nu și-a făcut treabă și nu a motivat în timp util calea de atac.

„Procurorul de caz a declarat recurs, însă nu a motivat în termen calea de atac, așa că a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanțe a rămas definitivă. Am făcut demersuri către Ministerul Justiției din Franța. I-am comunicat nedumerirea autorităților din România și am solicitat identificarea unei soluții. Și i-am solicitat omologului meu să verifice împreună cu organele competente la erorile umane și procedurale din acest caz”, transmite Alina Gorghiu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii