Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Patru țări europene, avertizate de Israel în privinţa recunoaşterii statului palestinian

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 25 martie 2024 Etichete: , , ,

Israelul a comunicat luni către patru state europene că intenția lor de a lucra pentru recunoașterea unui stat palestinian este considerată un „premiu pentru terorism”, iar acest lucru ar putea diminua șansele pentru o soluționare negociată a conflictului, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Spania a anunțat vineri că, în numele păcii în Orientul Mijlociu, a convenit, împreună cu Irlanda, Malta și Slovenia, să facă primii pași în vederea recunoașterii statutului de stat declarat de palestinienii din Cisiordania și Fâșia Gaza ocupate de Israel.

Gaza se află de mult timp sub controlul grupării islamiste Hamas, care respinge pacea cu Israelul și care a atacat Israelul la 7 octombrie, declanșând un război devastator care a alimentat violențele în Cisiordania, unde Israelul are colonii evreiești extinse.

„Recunoaşterea unui stat palestinian în urma masacrului din 7 octombrie trimite un mesaj către Hamas şi celelalte organizaţii teroriste palestiniene că atacurile teroriste ucigaşe împotriva israelienilor vor fi recompensate cu gesturi politice faţă de palestinieni”, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz într-o postare pe X. „O rezolvare a conflictului va fi posibilă doar prin negocieri directe între părţi. Orice implicare în recunoaşterea unui stat palestinian nu face decât să îndepărteze ajungerea la o rezoluţie şi creşte instabilitatea regională”, a avertizat ministrul israelian.

El nu a precizat ce fel de rezoluţie are în vedere. Israelul, a cărui coaliţie de guvernare include extremişti de dreapta, exclude de mult timp crearea unui stat palestinian. Acest lucru l-a pus în conflict cu puterile occidentale, care susţin obiectivul său de a învinge Hamas, dar doresc un plan diplomatic postbelic.

foto: pixbay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW