Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Patru marinari, probabil și un român, au fost răpiți în Golful Guineei / MAE a convocat o celulă de criză – UPDATE

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 noiembrie 2020

Patru marinari, printre care foarte probabil și un român, au fost răpiți duminică de un grup de pirați în Golful Guineei din Oceanul Atlantic, a anunțat Sindicatul Liber al Navigatorilor.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe a convocat o celulă de criză.

„Cu privire la informaţiile de astăzi din mass media internaţionale privind un incident produs la data de 29 noiembrie a.c. în zona portului Lome, Republica Togo, în care a fost implicată nava Agisilaos şi care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, printre care şi un cetăţean român, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a fost deja convocată, în regim de urgenţă, Celula de criză interinstituţională în vederea iniţierii demersurilor necesare pentru verificarea situaţiei, confirmarea informaţiilor referitoare la cetăţenia şi identitatea persoanelor răpite şi întreprinderea acţiunilor specifice în astfel de cazuri”, a transmis MAE.

Atacul tancului petrolier Agisilaos, înregistrat în Insulele Marshall, a fost raportat ieri seara, pe 29 noiembrie 2020, în timp ce aceasta se afla în mars, la 5 mile marine de la marginea de vest a Golfului Guineei și la 22 de mile marine la vest de Togo, arată sursa citată.

Echipajul navei a încercat să evite îmbarcarea prin manevre evazive, dar nu a avut succes. Petrolierul ar fi avut la bord 23 de membri în echipaj înainte de incident, inclusiv cetățeni ruși, români și filipinezi. Nava se află acum în siguranță cu restul echipajului la bord. Autoritățile au fost  notificate.

Adrian Mihălcioiu: În principiu, pirații atacă navele doar pentru răscumpărare

Președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor din România, Adrian Mihălcioiu, a declarat pentru Mainnews.ro că, în general, răpirea unor navigatori are ca motivație principală răscumpărarea, care cade în sarcina societății de asigurare.

„În principiu, pirații atacă navele doar pentru răscumpărare. Probabil în următoarele zile vor contacta compania, de acolo urmând ca societățile autorizate de P&A (n.r. – asigurare) pentru a negocia eliberarea ostaticilor. În general, navigatorii sunt răpiți pentru a se cere foloase materiale, uneori și politice. Probabil în câteva zile vor începe negocierile prin interpuși, niciodată nu se întâmplă imediat”, a explicat Adrian Mihălcioiu pentru Mainnews.ro.

Sursa foto: Facebook / Sindicatul Liber al Navigatorilor din România

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW