Patronul pensiunii Ferma Dacilor a depus o plângere penală în urma incendiului. Ce reclamă
Avocatul Iancu Toader, care îl reprezintă pe controversatul om de afaceri Cornel Dinicu în dosarul în care acesta este arestat preventiv în urma incendiului de la complexul turistic Ferma Dacilor, soldat cu moartea a opt persoane, a transmis sâmbătă, 6 ianuarie, că Dinicu a formulat, în urma incendiului, o plângere penală, conform News.ro. Apărătorul susţine că între reprezentanţii pensiunii de la Tohani şi compania de electricitate a existat o corespondenţă bogată, însă documentele au dispărut în incendiu, mai notează sursa citată.
Pensiunea Ferma Dacilor era racordată ilegal la rețeaua electrică, iar instalațiile sale de electricitate erau mult subdimensionate, a declarat Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru HotNews.ro.
Conform sursei citate, pensiunea se alimenta printr-un cablu de 650 de metri, racordat la o pompă cu apă a unei case de locuit cu panouri fotovoltaice, instalație insuficientă pentru susținerea pensiunii.
Deși era branșată ilegal, pensiunea reclamase la ANRE fluctuații de tensiune în rețea, cerând distribuitorului de energie din zonă, DEER (fosta Electrica Distribuție), să verifice situația, a declarat George Niculescu, Președintele ANRE.
Plângere penală împotriva furnizorului de energie electrică
„Domnul Dinicu a formulat şi dânsul o plângere penală, evident, se va constitui şi parte vătămată, pentru a putea, în primul rând, şi aceasta a fost şi o strategie de-a noastră în apărare, pentru a putea avea acces şi la materialul dosarului. Pentru că nu avem nici acum acest acces, subsumat acestei credinţe legitime că este o mână criminală şi pentru a se cerceta, evident, în amănunt, toate aceste aspecte pe care dânsul le-a semnalat şi pe care nu… Nu ştiu, nu s-a voit să se aducă în spaţul public”, a spus avocatul Iancu Toader.
Întrebat cine este vizat, avocatul Iancu Toader a făcut referire la compania furnizoare de energie electrică. „Dânsul mai are, anterior, nişte plângeri şi nişte sesizări cărora nu li s-a dat curs. Există o corespondenţă bogată, încercăm acum să o refacem, pentru că ştiţi, acum, din cauza acestui incident, s-au pierdut foarte documente, care atestă această corespondenţă cu autorităţile făcută de domnul Dinicu şi cred că va fi relevantă prin prisma lipsei de diligenţă”, a mai spus avocatul.
Patronul Fermei Dacilor, arestat preventiv
Magistraţii Judecătoriei Ploieşti au admis propunerea procurorilor de emitere a unui mandat de arestare pentru 30 zile pe numele lui Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor. Acționarii de jure ai complexului, Ristin Vitomir Adrian și Adelina Elena, au primit mandate de arestare la domiciliu.
Pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu, obligatorie conform legii. Prin urmare, activitatea sa ar fi trebuit sistată. Cu toate acestea, societatea care administra Ferma Dacilor, controlată de interlopul Cornel Dinicu, a scăpat doar cu avertismente din parte autorităților venite în control. După producerea tragediei, Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a anunțat că va sesiza Parchetul general pentru mai multe nereguli constatate, în timp ce Direcția Națională Anticorupție a redeschis un dosar penal pe numele unor angajați ISU Prahova, acuzați de luare de mită în urma unor controale.
În același dosar au fost puși sub acuzare fostul primar la comunei Gura Vadului, Constantin Lungu (PSD), dar și actualul edil, Nicolae Marius Sora (PNL). Social-democratul este acuzat că a emis a emis două certificate de atestare a edificării sau extinderii construcției fără să verifice dacă condițiile prevăzute de lege au fost respectate.
Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Comentarii