Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, arestat preventiv pentru 30 zile

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 4 ianuarie 2024 Etichete: ,

Magistraţii Judecătoriei Ploieşti au admis propunerea procurorilor de emitere a unui mandat de arestare pentru 30 zile pe numele lui Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, pensiunea unde opt persoane și-au pierdut într-un incendiu. Acționarii de jure ai complexului, Ristin Vitomir Adrian și Adelina Elena, au primit mandate de arestare la domiciliu. Decizia poate fi contestată în termen de 48 ore.

Opt persoane, dintre care trei copii, și-au pierdut viața în a doua zi de Crăciun, după ce pensiunea Ferma Dacilor din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, judeţul Prahova, a fost mistuită de un incendiu. Potrivit anchetatorilor, sursa probabilă a incendiului este suprasolicitarea instalației electrice.

Pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu, obligatorie conform legii. Prin urmare, activitatea sa ar fi trebuit sistată. Cu toate acestea, societatea care administra Ferma Dacilor, controlată de interlopul Cornel Dinicu, a scăpat doar cu avertismente din parte autorităților venite în control. După producerea tragediei, Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a anunțat că va sesiza Parchetul general pentru mai multe nereguli constatate, în timp ce Direcția Națională Anticorupție a redeschis un dosar penal pe numele unor angajați ISU Prahova, acuzați de luare de mită în urma unor controale.

Fostul primar și actualul primar din Gura Vadului, cercetați penal

În același dosar au fost puși sub acuzare fostul primar la comunei Gura Vadului, Constantin Lungu (PSD), dar și actualul edil, Nicolae Marius Sora (PNL). Social-democratul este acuzat că a emis a emis două certificate de atestare a edificării sau extinderii construcției fără să verifice dacă condițiile prevăzute de lege au fost respectate.

„Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că la datele de 16.06.2020 şi 29.09.2020, în calitate de funcţionar public – primar al comunei Gura Vadului, împreună cu un alt funcţionar public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, a emis două certificate de atestare a edificării/extinderii construcţiei, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, omiţând să verifice îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

La rândul său, actualul edil liberal este acuzat de procurori că ar fi omis să verifice legalitatea îndeplinirii condiţiilor din Legea privind autorizarea executării lucrărilor.

„Astfel, s-a omis verificarea îndeplinirii condiţiilor prev. de art. 37 alin. 6 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, precum şi a condiţiilor cumulative prev. la art. 5 din Legea  nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii. Prin îndeplinirea defectuoasă a îndatoririlor de serviciu de către suspect, s-a cauzat o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condiţiilor de siguranţă a construcţiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menţionată anterior, precum şi a drepturilor fundamentale la integritate corporală şi viaţă”, arată Parchetul.

Comentarii