Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Patronii stației GPL din Crevedia, plângere penală împotriva a trei pompieri care au intervenit pentru a stinge incendiul

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 8 mai 2024

Patronii stației GPL din Crevedia, care a explodat anul trecut, au depus plângere penală împotriva pompierilor care au condus operațiunea de intervenție.

Cosmin Stîngă și Ionuț Doldurea, în prezent aflați în arest la domiciliu, au depus plângerea penală, acuzând pompierii de neglijență în serviciu, nerespectarea măsurilor de securitate la locul de muncă și distrugere.

În plângere, pompierii care au coordonat intervenția sunt incriminați pentru neglijența de a evalua riscul unei explozii, nu au făcut o recunoaștere a zonei și nu știau ce cantități de gaze se află în rezervoarele din stație.

De asemenea, sunt acuzați că au utilizat apă și spumă în intervenție, în ciuda faptului că în cazul incendiilor de gaze era necesară folosirea pulberii.

Context

O explozie a avut loc la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, în luna august 2023, deflagraţia fiind urmată de un incendiu. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis mesaj Ro-Alert. Populaţia a fost evacuată pe o rază de 300 de metri.

Primarul din Crevedia a afirmat că acolo era mai degrabă un depozit de GPL, după ce activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni a fost suspendată de ISU.

Incendiul și explozia de la Crevedia au fost provocate din cauza utilizării unor pompe de transvazare neomologate și care nu permitea etanșeizarea corectă la supapa cisternelor, este concluzia criminaliștilor de la Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC)

Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, patronii stației GPL sunt acuzați și de săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, pe lângă săvârșirea infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

„Cauza producerii evenimentului din data de 26 august 2023 este scurgerea de gaz GPL din autocisterna OT 39 DOL, foarte probabil în cadrul unei manevre de transvazare a gazului din această semiremorcă într-o altă semiremorcă tip cisternă situată tot în curtea imobilului proprietatea SC FLAGAS SRL. Sursa de inițiere a amestecului exploziv a fost scurgerea în atmosferă a gazului GPL stocat în semiremorca tip cisternă OT 39 DOL, ca urmare a pierderii etanșeității sistemului, foarte probabil în cadrul unei manevre de transvazare a gazului”, se arată în raportul experților.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii