Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Pasajul Doamna Ghica va fi inaugurat joi

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 septembrie 2023

Pasajul Doamna Ghica, unul dintre cele mai importante obiective de infrastructură din București, va fi deschis circulației începând de joi, 7 septembrie, cu trei ani întârziere față de termenul inițial, au anunțat reprezentanții companiei municipale Trustul de Clădiri Metropolitane. 

„E oficial! Joi, 7 septembrie, deschidem circulația pe Pasajul Doamna Ghica. Unul dintre proiectele mult așteptate de bucureșteni și pentru bucureșteni este pregătit de inaugurare și va fi gata de tranzit. Pasajul Doamna Ghica este unul dintre cele mai mari construcții de infrastructură pe care Primăria Generală o finalizează în regie proprie, cu Trustul de Clădiri Metropolitane”, au transmis reprezentanții TCM.

Scurt istoric al Pasajului Doamna Ghica

În mai 2019, Primăria Capitalei, condusă la acea vreme de Gabriela Firea, a încheiat cu contract de proiectare și execuție cu Trustul de Clădiri Metropolitane pentru construirea unui pasaj care să degreveze traficul din intersecția Străzii Doamna Ghica cu Șoseaua Colentina. Termenul de predare era de 15 luni (3 luni proiectare și 12 luni execuție). Lungimea proiectului este de aproximativ 1 kilometru, iar pasaj metalic și rampele au 408 metri lungime cu patru benzi (două benzi de circulație pe sens de câte 3,5 metri).

Lucrările au avansat cu mare dificultate, de vină fiind capacitatea slabă a constructorului, dar și problemele legate de plăți, în condițiile în care conturile Primăriei Capitalei fuseseră poprite de familia Constanda. Asta nu a împiedicat-o pe Gabriela Firea să promită darea în exploatare până în ultimele zile de mandat.

În momentul în care Nicușor Dan a intrat în primărie, spre finalul anului 2020, stadiul lucrărilor era de 48,75%, în vreme ce municipalitatea achitase doar 20% din valoarea întregului contract.

După deblocarea conturilor, Primăria Capitalei și-a reluat plățile către TCM iar lucrările au început, însă ritmul a fost extrem de lent. În plus, piesa principală a pasajului, tablierul metalic, lipsea.

TCM a încercat să o achiziționeze de pe piața liberă, încă din timpul mandatului Gabrielei Firea, însă licitația s-a anulat. Apoi a organizat o nouă licitație, de data aceasta în mandatul lui Nicușor Dan, însă și aceasta a fost fără succes. Abia la a treia încercare, compania municipală a reușit încheierea contractului cu o firmă din Italia.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii