Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Pas important pentru implementarea proiectului de monitorizare cu brățări electronice

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 ianuarie 2022

Guvern a aprobat în ședința de miercuri, 12 ianuarie, un proiect de Hotărâre ce deschide calea către achiziția echipamentelor necesare implementării proiectului pentru monitorizarea cu brățări electronice.

Valoarea investiției aprobată de executiv este de 241 milioane lei, TVA inclus, acesta fiind eșalonată pe patru ani, finanțarea fiind asigurată exclusiv din bugetul de stat.

„Acest mecanism presupune, pe lângă existența cadrului normativ, crearea unei infrastructuri de sisteme informatice și echipamente de comunicații. Sistemul va permite asigurarea protecției victimelor violenței domestice și tragerea la răspundere a agresorilor. Promovarea acestui act normativ subsecvent constituie baza demarării procedurilor de achiziție în vederea dotării poliției Române cu echipamente și dispozitive de supraveghere”, a declarat ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, la finalul ședinței de Guvern.

Oficialul a dat asigurări că, în termen de trei luni vor fi finalizate procedurile de achiziție, astfel încât proiectul să fie implementat, într-un format pilot, în trei județe și municipiul București.

Legea este în vigoare, dar încă nu se aplică

Începând cu data de 21 mai 2021, „Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale”, însă deocamdată nu se poate aplica din cauza lipsei echipamentelor.

Actul normativ prevede crearea unei infrastructuri care să permită monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum şi stabilirea responsabilităţilor autorităţilor implicate în proces.

Sistemului informatic va fi utilizat pentru cei care execută arest la domiciliu, dar și pentru aplicarea ordinului de protecție, ordinului de protecție provizoriu, ordinului european de protecție, în cazul în care Romania este stat emitent.

Conform actului normativ, dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanei supravegheate, cu anumite excepții obiective.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW