Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Pas important în lupta împotriva criminalității organizate și a profiturilor ilegale. Directivă UE privind confiscarea averilor nejustificate

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 2 mai 2024

Parlamentul European a adoptat o nouă directivă care stabilește norme minime la nivelul Uniunii Europene privind urmărirea, identificarea, indisponibilizarea, confiscarea și gestionarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni în legătură cu o gamă largă de infracțiuni.

Directiva cuprinde mecanisme mai eficiente la dispoziția statelor membre și permite confiscarea averilor nejustificate în cazul în care bunurile respective sunt legate de un act comis prin intermediul unei organizații criminale și generează beneficii economice substanțiale.

„Un sistem eficace de recuperare a activelor necesită urmărirea și identificarea rapidă a instrumentelor și a produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni, precum și a bunurilor suspectate a fi de origine infracțională. Astfel de instrumente, produse sau bunuri ar trebui să fie indisponibilizate pentru a se preveni dispariția lor și ulterior ar trebui să fie confiscate în urma emiterii unui ordin de confiscare în cadrul procedurilor în materie penală. Un sistem eficace de recuperare a activelor necesită, totodată, gestionarea eficace a bunurilor indisponibilizate și confiscate pentru a menține valoarea bunurilor respective pentru stat sau pentru a le fi restituite victimelor”, se arată în Directiva Parlamentului European.

Alina Gorghiu: „Statul român nu putea rămâne pasiv!”

„Mi-am asumat, în mandatul la Ministerul Justiției, sprijinul pentru victimele infracțiunilor. Multe din victime sunt femei, sunt copii. Statul român nu putea rămâne pasiv! Accesul victimelor infracțiunilor la ajutorul financiar pentru a face față cheltuielilor imediate și urgente este esențial. Este funcțional sistemul prin care victimele infracțiunilor pot beneficia de ajutoare materiale pentru plata unor nevoi urgente, sub formă de vouchere”, a declarat ministrul justiției, Alina Gorghiu.

CITEȘTE ȘI: SURSE Paul al României, reținut în Malta, a depus o nouă cerere de eliberare pe cauțiune

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW