Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Partidul lui Plahotniuc s-a retras de la guvernare/ Reacţii politice – Ce spune Klaus Iohannis

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 14 iunie 2019 Etichete: , , ,

Criza politică din Republica Moldova este la un pas de a fi rezolvată. PDM, partidul lui Vlad Plahotniuc, a anunţat retragerea de la guvernare.

„S-a luat act de refuzul celorlalte partied de dialog pentru dialog pentru identificarea soluţiilor pentru soluţionarea conflictului. PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia guvernului. E singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru în situaţia juridică în care ne aflăm. Prim-ministrul şi cabinetul său urmează să demisioneze începând de azi”, a declarant Vladimir Cebotari, vicepreşedintele PDM.

Decizia vine după ce Curtea Constituţională a invalidat guvernul Maiei Sandu şi l-a suspendat pe Igor Dodon. Astfel, timp de câteva zile în ţara vecină au existat două guverne: cel condus de Maia Sandu, susţinut de Igor Dodon, şi cel condus de Pavel Filip, susţinut de Vlad Plahotniuc.

Igor Dodon îl acuză pe Plahotniuc că a scos bani din ţară

După anunţul retragerii guvernului Pavel Filip, Igor Dodon a cerut demisia procurorului general al Republicii Moldova şi a şefului Centrului Naţional Anticorupţie. Dodon acuză PDM că a scos bani din ţară şi a ascuns materiale compromiţătoare.

„Din numele meu și al Președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, am felicitat poporul Republicii Moldova cu ocazia unei victorii simbolice, dar deosebit de importante asupra uzurpatorilor din Partidul Democrat, care și-au recunoscut astăzi înfrîngerea.

(..)

Am constatat faptul că de la 8 iunie și pînă în prezent, membrii „guvernului” Filip și-au exercitat funcțiile ilegal, uzurpînd puterea în stat. Consider că aceste șapte zile de aflare ilegală la putere le erau necesare pentru a scoate cît mai mulți bani din țară și pentru a ascunde materialele care ar compromite PDM”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Dodon cere demisia procurorului general şi a şefului Centrului Anticorupţie

„De asemenea, am amintit despre decizia Parlamentului care, săptămîna trecută, a indicat asupra uzurpării puterii de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova. În acest context, am îndemnat membrii CC să-și revadă în regim de urgență deciziile pe care le-au adoptat începînd cu 7 iunie curent. În caz contrar, îmi rezerv dreptul de a mă adresa Guvernului și Parlamentului pentru a numi noi magistrați ai CC – cîte două persoane de la fiecare din aceste organe ale guvernării.

M-am adresat și conducătorilor a două instituții care se subordonează Parlamentului – Procurorului General și șefului Centrului Național Anticorupție, cu îndemnul de a-și da imediat demisia.

Totodată am recomandat funcționarilor din ministere și departamente să asigure activitatea neîntreruptă a tuturor instituțiilor de stat și să nu blocheze activitatea acestora la „comanda” Partidului Democrat.

Le-am propus noilor conducători ai ministerelor din Guvernul Maiei Sandu să-și înceapă activitatea și să demareze soluționarea numărului enorm de probleme care s-au acumulat în țara noastră. Același îndemn l-am făcut și în adresa Parlamentului, pentru ca acesta să continue adoptarea legilor necesare pentru dezvoltarea Moldovei”, a completat Dodon.

Maia Sandu îl ameninţă pe Plahotniuc că va răspunde în faţa justiţiei

Decizia de astăzi a Partidului Democrat de a merge în opoziție este firească, deși întârziată. Ca să fie clar. Nu există demisie a unui guvern care nu există. Guvernul Filip nu mai există din 8 iunie 2019.

Acțiunile abuzive dictate de Plahotniuc, blocarea instituțiilor statului, șantajul și amenințările cetățenilor, subordonarea câtorva șefi de instituții care au dat indicații ilegale propriilor angajați, utilizarea structurilor paramilitare pentru a crea o stare de frică în societate, agresarea reprezentanților presei, nerecunoașterea noului Guvern învestit și emiterea unor hotărâri ilegale sunt acțiuni care nu vor rămâne nepedepsite.

După ce ani întregi a terorizat toata țară, Plahotniuc și câțiva din anturajul lui au vrut să nimicească orice urmă de democrație, ținând în captivitate o țară întreagă timp de 7 zile, inclusiv propriii membri de partid, pentru securitatea unui singur om, Plahotniuc. În foarte scurt timp, justiția independentă va aplica sancțiunile corespunzătoare conform literei și spiritului legii pentru cetățeanul Plahotniuc și cei care au încălcat prevederile legale, subordonându-i-se direct”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Maia Sandu, solicitări către PDM

„Sperăm că decizia Partidului Democrat este una asumată și sinceră și nu reprezintă o capcană prin care își rezervă timp pentru pregătirea de acțiuni subversive. În acest sens, pentru a demonstra că PD își asumă rolul de partid de opoziție, fără blocaje și acțiuni ce ar periclita funcționarea administrației publice centrale, le solicităm:

– Conducătorii PD-ului să retragă toate forțele paramilitare și toate persoanele din jurul instituțiilor publice.
– Să renunțe la orice manifestație publică pentru a evita conflicte și situații violente.
– Să înceteze imediat terorizarea funcționarilor publici și să nu mai dea indicații ilegale.
– Judecătorii Curții Constituționale să-și revizuiască toate actele neconstituționale din perioada 7-9 iunie și să-și dea în demisia in corpore.
– Procurorul General, Eduard Harunjen, să-și dea demisia imediat.

Dragi cetățeni, vă mulțumesc pentru curajul dvs, pentru că ați fost alături în aceste zile și ați crezut în noi. Această victorie este a dumneavoastră! Ați rezistat presiunilor, ați mers înainte în ciuda tuturor obstacolelor, ați luptat neîncetat pentru dreptate și respect. În sfârșit, am câștigat în fața răului! Vă mulțumesc că în aceste zile ați păstrat o atitudine calmă, ne-ați urmărit, ați distribuit mesajele noastre, ne-ați încurajat să mergem înainte.

Sunt onorată să fiu Prim-ministrul acestei țări. Sunt onorată să fiu Prim-ministrul dumneavoastră,  a precizat noul premier.

Klaus Iohannis: Toţi interlocutorii au mulţumit ţării noastre pentru poziţia României

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, salută ultimele evoluții, din cursul zilei de astăzi, în situația politică din Republica Moldova, care sunt de natură să contribuie la ieșirea din criză și la o tranziție pașnică a puterii.

Aceste evoluții au avut loc în contextul vizitei pe care Consilierul Prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu a efectuat-o vineri, 14 iunie a.c., la Chișinău.

Din delegația condusă de Consilierul Prezidențial Bogdan Aurescu au mai făcut parte Dan Neculăescu, secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global în cadrul Ministerului Afacerilor Externe român, și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova.

Programul a cuprins o reuniune de coordonare cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck Hogan, precum și întâlniri cu forțele și actorii politici implicați în criza în curs din Republica Moldova: liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc și Pavel Filip, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Cu prilejul tuturor întâlnirilor a fost discutat contextul politic generat de criza din Republica Moldova.

Delegaţia României, apel la responsabilitate

În cadrul discuțiilor, Consilierul Prezidențial Bogdan Aurescu a reiterat cu fermitate apelul României la calm, reținere și necesitatea ca toate forțele politice să acționeze cu responsabilitate pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova. Acest apel a fost făcut inclusiv în contextul pregătirii unui mare marș în cursul zilei de duminică, 16 iunie a.c., în centrul capitalei Chișinău. Toți factorii politici au exprimat angajamentul de a nu permite deteriorarea situației de ordine publică din Republica Moldova și destabilizarea acesteia.

De asemenea, reprezentantul României a făcut un apel la dialog politic pentru soluționarea cât mai rapidă, pe cale pașnică, a crizei politice, în conformitate cu valorile și principiile Uniunii Europene, inclusiv ale statului de drept.

În egală măsură, Bogdan Aurescu a subliniat importanța crucială a continuării parcursului european al Republicii Moldova, a implementării Acordului de asociere cu UE și a reformelor aferente apropierii de Uniunea Europeană. De asemenea, Consilierul Prezidențial pentru politică externă a subliniat importanța continuării Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova și a proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare.

Totodată, Consilierul Prezidențial Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea continuării poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu respectarea vectorului său pro-european, precum și importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.

Toți interlocutorii au mulțumit țării noastre și Președintelui Klaus Iohannis pentru poziția României privind situația politică din Republica Moldova, din data de 11 iunie a.c., precum și pentru scrisoarea adresată de Președintele României instituțiilor europene pe data de 12 iunie a.c.

În cadrul discuției cu Președintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, acesta a exprimat dorința susținerii și continuării Parteneriatului Strategic bilateral cu România, care este principalul partener comercial al Republicii Moldova, și a parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv a aplicării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, a subliniat necesitatea finalizării cât mai rapide a proiectelor de interconectare energetică cu România”, a mai spus Iohannis.

Reacţia SUA

„Suntem încurajați că atât noua coaliție, cât și fostul guvern s-au angajat într-un transfer pașnic de putere, care reflectă voința poporului moldovean. Solicităm reținere în această perioadă de tranziție.

Statele Unite va continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile din Moldova și vor rămâne angajate să colaboreze cu toți moldovenii, pe măsură ce construiesc un viitor mai prosper și mai democratic”, a transmis Departamentul de Stat al SUA.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW