Sunday, July 21, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul Turciei a aprobat aderarea Finlandei la NATO / Suedia încă așteaptă

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 31 martie 2023 Etichete:

Parlamentul Turciei a aprobat proiectul de lege care permite Finlandei să adere la NATO, pe fondul războiului Federației Ruse din Ucraina, relatează Reuters. 

Turcia a fost ultima dintre cele 30 de ţări membre ale Alianţei care a ratificat aderarea Finlandei, după ce legislativul Ungariei a aprobat un proiect de lege similar la începutul acestei săptămâni.

Ankara încă amână aprobarea candidaturii Suediei, motivul fiind că nu a mers suficient de departe pentru a combate terorismul. Stockholmul nu are nici ratificarea Ungariei.

În țara noastră, Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 22 iulie, Legea pentru ratificarea protocoalelor de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, după ce, convocat în sesiune extraordinară, Parlamentul a adoptat proiectul miercuri, 20 iulie.

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a aprobat Proiectul de lege într-o ședință a Executivului de la jumătatea lunii iulie.

Toate cele 30 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice trebuie să ratifice cele două protocoale pentru ca aderarea Suediei și a Finlandei la NATO, semnată pe 5 iulie, să se valideze, după ce NATO şi-a oficializat invitaţia de aderare adresată Suediei şi Finlandei la sfârşitul lunii iunie.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW