Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul se reunește pentru încuviințarea decretului de prelungire a stării de urgență

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 16 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Parlamentul se va reuni, joi, în ședință online, pentru a aproba solicitarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile.

Citește și Starea de urgență de pe teritoriul României, extinsă pentru încă o lună

Proiectul a fost avizat favorabil, miercuri,  în comisiile de specialitate – Juridică, Apărare, Sănătate, Politică economică, Afaceri europene, Muncă, Transporturi şi Învăţământ.

Ponta și Tăriceanu, singurii care au anunțat că vor vota împotrivă

Pe lângă PNL, în favoarea solicitării au anunțat că vor vota USR, PSD, UDMR și PMP.

Pe de altă parte, liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat că parlamentarii partidului vor vota împotriva decretului, considerând că preşedintele şi premierul nu au ţinut cont de 15 solicitări pe care le-a formulat anterior.

Şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că nu va vota prelungirea stării de urgenţă, invocând faptul că nu au fost luate măsuri pe care le-a solicitat.

Guvernul va prezenta un raport săptămânal

Proiectul adoptat de parlamentarii juriști prevede ca pe perioada stării de urgență, Guvernul să prezinte la fiecare șapte zile, sau de câte ori este necesar, un raport privind măsurile adoptate. De asemenea, după încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control privind gestionarea banilor publici în această perioadă.

Forma adoptată de comisii prevede ca în această perioadă Guvernul să acționeze cu respectarea în totalitate a drepturilor omului.

„Pe durata stării de urgență, Guvernul va acționa pentru deplina respectare și aplicare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale ratificată prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicat în Monitorul Oficial nr. 135 din 31 mai 1994.”

După încetarea stării de urgență, în termen de 30 de zile, Guvernul va trebui să prezinte către Parlament un raport complet în privința tuturor măsurilor adoptate în acest interval.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW