Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul, reunit în şedinţă comună pentru a vota Guvernul Ciolacu

By news.ro , in Stirile zilei , at 15 iunie 2023 Etichete: , ,

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, joi, 15 iunie, în şedinţă comună, pentru a vota Guvernul propus de Marcel Ciolacu. UDMR a anunţat că va participa la şedinţă, dar nu va vota. Chiar şi aşa, PSD şi PNL au majoritatea necesară pentru învestirea Guvernului.

Şedinţa este programată la ora 12.00.

Potrivit ordinii de zi a acesteia, premierul desemnat Marcel Ciolacu va prezenta Programul de guvernare şi Lista Guvernului, după care vor urma dezbateri.

La finalul acestora, este programat votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului.

Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:

Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu

Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu

Ministerul Agriculturii – Florin Barbu

Ministerul Economiei şi Turismului – Radu Oprea

Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea

Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan

Ministerul Muncii – Marius Budăi

Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila

Ministerul Energiei – Sebastian Burduja

Ministerul Justiţiei – Alina Gorghiu

Ministerul Educaţiei – Ligia Deca

Ministerul de Externe – Luminiţa Odobescu

Ministerul de Finanţe – Marcel Boloş

Ministerul de Interne şi vicepremier – Cătălin Predoiu

Ministerul Mediului – Mircea Fechet

Ministerul Dezvoltării – Adrian Veştea

Ministerul Culturii – Raluca Turcan

Guvernul propus de Ciolacu are atât membri ai fostului Cabinet, cât şi nume noi.

Majoritatea miniştrilor PSD care rămân în Guvern îşi păstrează portofoliile. Astfel, vor conduce ministerele pe care le-au condus şi până acum Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Angel Tîlvăr, Marius Budăi şi Alexandru Rafila. La PNL, Ligia Deca este singura care rămâne la ministerul pe care l-a condus şi anterior.

Adrian Câciu, Sebastian Burduja, Marcel Boloş şi Cătălin Predoiu, rămân în Guvern, dar vor prelua alte ministere. Predoiu va fi şi vicepremier din partea PNL, iar vicepremier PSD va fi Marian Neacşu.

Audierea candidaţilor în comisiile de specialitate a avut loc, miercuri, iar toţi au fost avizaţi favorabil.

După ce Guvernul primeşte votul Parlamentului, premierul şi miniştrii vor depune jurământul, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Învestirea Guvernului Ciolacu va finaliza aşa-numita rotativă guvernamentală, o procedură realizată în premieră în România, programată încă din noiembrie 2021.

După ieşirea USR de la guvernare, PSD, PNL şi UDMR au semnat acordul politic care viza formarea Coaliţiei Naţionale pentru România – coaliţie de guvernare pentru perioada 2021-2024.

UDMR a anunțat că nu va vota Guvernul Ciolacu

Documentul prevedea premier prin rotaţie şi schimbarea unor ministere între PSD şi PNL, în mai 2023. Perioada a fost prelungită, din cauza protestelor din ţară, în special din cauza grevei generale din învăţământ.

La efectuarea rotativei, PNL şi PSD au renegociat portofoliile, vizând inclusiv ministerele Dezvoltării şi Mediului, deţinute anterior de către UDMR. Ministerul Sportului, care a fost tot al UDMR, a fost comasat în Guvernul Ciolacu.

Nemulţumiţi de faptul că nu au putut rămâne cu niciunul dintre ministerele de care s-au ocupat până acum, fără a primi nicio motivaţie obiectivă, liderii UDMR au anunţat că nu mai pot continua guvernarea cu PNL şi PSD. Formaţiunea va participa la şedinţa de joi, dar parlamentarii UDMR nu vor vota.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW