Parlamentul European cere liderilor UE să acorde doar Ucrainei și Moldovei statutul de țară candidată la aderare
Parlamentul European cere liderilor Uniunii Europene să acorde doar Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare. Într-o declarație comună adoptată de Conferința președinților din Parlamentul European, liderii tuturor grupurilor politice din legislativul comunitar cer șefilor de stat și de guverne din UE să acorde doar Ucrainei și Moldovei statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
În schimb, în cazul Georgiei, liderii UE sunt îndemnați să „depună eforturi pentru a acorda același statut”.
Declarația liderilor grupurilor din PE este adoptată în vederea reuniunii Consiliului European, care va avea loc în perioada 23-24 iunie, potrivit unui comunicat oficial.
„Noi, liderii grupurilor politice ale Parlamentului European, facem apel la șefii de stat și de guvern reuniți la 23-24 iunie pentru a lua o decizie cu privire la cererile de aderare la Uniunea Europeană depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia.
Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de curaj, hotărâre și viziune în contextul actual al unui război brutal împotriva vecinului nostru european, Ucraina, și al deteriorării mediului internațional. Uniunea Europeană trebuie să fie un partener de încredere și un actor geopolitic credibil, care își respectă principiile și valorile, fiind solidară cu cei care apără aceleași idealuri.
Cetățenii ucraineni doresc să trăiască într-o țară liberă, democratică și prosperă, care este un membru mândru și angajat al familiei europene. Recunoaștem că aceste aspirații sunt împărtășite de cetățenii Georgiei și ai Moldovei și ai țărilor din Balcanii de Vest, ale căror așteptări nu ar trebui să continue să fie neglijate.
De aceea, vă solicităm cu tărie să acordați statutul de țară candidată la aderarea la UE Ucrainei și Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și ca început al unui proces bazat pe merit, și să depuneți eforturi pentru a acorda același statut Georgiei, îndeplinind aspirațiile legitime ale poporului georgian.
Reamintim, în același timp, că este menținut angajamentul de lungă durată al UE față de Balcanii de Vest”, se arată în declarația comună.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a scris, pe contul său de Facebook, că Parlamentul European a înțeles că Republica Moldova este la fel de importantă pentru Uniunea Europeană ca Ucraina.
„Parlamentul European este principalul susținător al parcursului european al Ucrainei și Republicii Moldova. Noi, Parlamentul European, am adoptat la 1 martie o rezoluție în care îi oferim Ucrainei o perspectivă europeană. Tot noi am adoptat la data de 5 mai, cu largă majoritate, o rezoluție, negociată de mine, prin care cerem acordarea statutului de stat candidat Republicii Moldova.
Este timpul ca și celelalte instituții europene să-și arate mai clar susținerea pentru parcursul european al Ucrainei și Republicii Moldova prin acordarea statutului de stat candidat pentru cele două țări”, a notat acesta, între altele.
Context
Amintim că Ucraina, Republica Moldova și Georgia au depus oficial cererile de aderare la Uniunea Europeană, după ce Federația Rusă a lansat invazia în Ucraina.
Potrivit site-ului UE, calitatea de stat membru al UE nu se poate obține de pe o zi pe alta, ci presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Odată îndeplinite condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.
O țară care dorește să adere la UE înaintează o cerere Consiliului, iar acesta îi solicită Comisiei Europene să evalueze capacitatea statului candidat de a îndeplini criteriile de la Copenhaga. Dacă avizul Comisiei este favorabil, Consiliul trebuie să convină asupra unui mandat de negociere. Ulterior, se deschid negocieri oficiale pentru fiecare capitol de aderare în parte.
Următoarele țări sunt în plin proces de transpunere (sau integrare) a legislației UE în legislația națională:
- Albania
- Muntenegru
- Macedonia de Nord
- Serbia
- Turcia
Foto: Pixabay
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/parlamentul-european-cere-liderilor-ue-sa-acorde-doar-ucrainei-si-moldovei-statutul-de-tara-candidata-la-aderare/ […]