Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul European cere Comisiei să trimită în judecată Austria pentru refuzul aderării României la Schengen

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 iulie 2023

Parlamentul European a adoptat miercuri, 12 iulie, o nouă rezoluție de sprijin pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, în care solicită Comisiei Europene să acționeze în judecată Austria la Curtea de Justiție a UE pentru discriminare.  

Un spațiu Schengen extins, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică, spun eurodeputații, menționând că toate statele membre au dreptul de a adera la Schengen odată ce sunt pregătite.

„Cetățenii Bulgariei și României sunt discriminați, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu omologii lor din spațiul Schengen”, arată deputații.

Aleșii europeni notează că întârzierile la punctele de trecere a frontierei cu care se confruntă românii și bulgarii pot dura de la câteva ore la zile întregi – comparativ cu o medie de 10 minute fără verificări la frontierele interne – ceea ce înrăutățește și condițiile de muncă pentru șoferii de camioane.

Rezoluția a adunat 526 de voturi „pentru”, 57 „împotrivă” și 42 de abțineri din partea membrilor Parlamentului European, fiind cea de a șasea, după cele adoptate în 2011, 2018, 2020, 2021 și 2022.

Comentarii