Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul European a votat rezoluția în care cere acordarea statutului de stat candidat la UE pentru R. Moldova

By Diochetanu Andreea , in Republica Moldova Stirile zilei , at 5 mai 2022

Plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg a votat joi, 5 mai, o rezoluţie în care solicită acordarea Republicii Moldova statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, informează deschide.md.

„Parlamentul European salută depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE la 3 martie 2022; invită instituțiile UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și pe baza meritelor, iar între timp să-și continue eforturile de integrare a acestei țări pe piața unică a UE și să intensifice cooperarea sectorială; invită Comisia să își finalizeze rapid evaluarea și să ofere Moldovei o asistență deplină pe parcursul acestui proces”, se arată în rezoluție.

Republica Moldova a transmis deja prima parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană, după cum a anunțat premierul moldovean Natalia Gavrilița vineri, 22 aprilie, într-o postare pe Faccebook.

Natalia Gavrilița a transmis chestionarul ambasadorului UE Jānis Mažeiks, într-o ceremonie care a avut loc astăzi. Ea a punctat că țara vecină este pregătită să meargă „pe calea europeană” și să aducă „Europa la noi acasă”.

„Am făcut încă un pas spre viitorul nostru european, un viitor pe care și l-au dorit cetățenii Republicii Moldova dintotdeauna. Am depus toată munca și efortul ca să demonstrăm Uniunii Europene că suntem gata să trecem dincolo de Acordul de Asociere și Acordul Aprofundat de Liber Schimb, care ne-au adus în ultimii ani beneficii importante.

Suntem gata să mergem mai departe pe calea europeană și vrem să aducem Europa la noi acasă. Aceasta ar însemna nu doar finanțare și infrastructură, ci și o democrație veritabilă, valori europene și încrederea cetățenilor în stat și în instituțiile statului. Pentru aceasta lucrăm și spre aceasta tindem”, a transmis vineri, 22 aprilie, Gavrilița.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *