Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul European a votat restituirea Tezaurului României, pe care Rusia și l-a atribuit ilegal în Primul Război Mondial

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 14 martie 2024 Etichete: , ,

Parlamentul European a votat astăzi restituirea Tezaurului României, pe care Rusia și l-a atribuit ilegal în timpul Primului Război Mondial. Europarlamentarul Eugen Tomac a anunțat într-o postare pe Facebook că rezoluția pentru restituirea Tezaurului Românesc este primul document oficial european întocmit în acest sens și a salutat votarea acestuia. 

S-a scris istorie astăzi în Parlamentul European, unde Rezoluția privind restituirea Tezaurului României, atribuit ilegal de Rusia în 1916, a fost adoptată cu aproape unanimitate de voturi. Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a anunțat reușita pe contul său de Facebook, salutând toate instituțiile implicate în demers și mulțumind pentru sprijinul european.

Rezoluția pe care am inițiat-o este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal”, a transmis Eugen Tomac.

El le-a mulțumit colegilor din Parlamentul European și Băncii Naționale a României, pentru ajutorul oferit de-a lungul demersului. „Nu suntem singuri în acest demers. Avem recunoaștere și sprijin european ferm”, a mai punctat Tomac, menționând că de astăzi Comisia Europeană va fi alături de România pentru a ne sprijini în demersul de a intra din nou în posesia Tezaurului.

Componența Tezaurului României

Tezaurul României, care de astăzi își va urma drumul spre casă, este compus din 91 de tone de monezi de aur, aparținând băncilor, firmelor sau persoanelor private și 2,4 tone de lingouri de aur care aparțineau statului, Băncii Naționale a României.

Pe lângă cele 93,4 tone de aur, la Moscova se mai află obiecte de artă, documente și manuscrise, obiecte mânăstirești.

 

Sursă foto: Pixabay

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW