Parlamentul European a aprobat Planul de 1,9 miliarde de euro, cel mai mare instrument de sprijin din istoria Republicii Moldova

Parlamentul European a aprobat marți acordarea unei facilități de sprijin în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de euro.
Eurodeputații au dat undă verde unui acord provizoriu, încheiat de negociatorii Parlamentului și ai Consiliului pe 19 februarie, privind Facilitatea pentru Reformă și Creștere în Republica Moldova. Acest instrument, prin granturi și împrumuturi cu dobândă redusă, își propune să ajute Republica Moldova să răspundă provocărilor majore, în special impactului profund pe care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei îl are asupra securității, economiei și populației țării. De asemenea, facilitatea are scopul de a întări reziliența Republicii Moldova împotriva atacurilor hibride și a interferențelor rusești care vizează procesele și instituțiile democratice.
Finanțare nerambursabilă de 500 milioane de euro
Negociatorii au convenit să aloce 520 milioane de euro sub formă de granturi – o creștere de 100 milioane de euro față de propunerea inițială – alături de 1,5 miliarde euro în împrumuturi cu dobândă redusă.
„Această ajustare va permite Republicii Moldova să implementeze reforme fără a acumula datorii nesustenabile”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
Facilitatea prevede o prefinanțare de 18% din sprijinul total, față de 7% propusă inițial, pentru a asigura o distribuire rapidă a resurselor destinate securității energetice, infrastructurii anticorupție și modernizării serviciilor publice.
Aproximativ 20% din graturi vor fi direcționate pentru consolidarea instituțiilor din Republica Moldova, prin implementarea unor sisteme de guvernare digitală, instruirea funcționarilor publici și reforme judiciare – elemente esențiale pentru gestionarea eficientă a fondurilor europene.
De asemenea, acordul permite contribuții voluntare din partea altor donatori, cum ar fi organizațiile internaționale de finanțare, pentru a oferi sprijin financiar suplimentar Republicii Moldova. În plus, facilitatea nu poate sprijini activități sau măsuri care ar submina suveranitatea sau integritatea teritorială a țării.
„Având în vedere evoluțiile geopolitice recente, Uniunea Europeană este pregătită să acționeze. Prin votul de astăzi privind Facilitatea pentru Reformă și Creștere a Republicii Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, majorăm prefinanțarea de la 7% la 18% și adăugăm 100 milioane de euro suplimentar în granturi. Acesta este angajamentul nostru de a face mai mult și de a acționa rapid pentru a sprijini Republica Moldova și vecinii noștri în aceste vremuri dificile.”, a declarat Siegfried Mureșan, co-raportor al Comisiei pentru Bugete din Parlamentul European.
„Facilitatea demonstrează angajamentul nostru față de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin oferirea unui sprijin esențial pentru reformele necesare. Majorăm componenta de granturi la 20,5% și rata de prefinanțare la 18%, asigurând 520 de milioane de euro sub formă de ajutor nerambursabil și facilitând accesul rapid la finanțare. Acest sprijin va permite Republicii Moldova să-și consolideze instituțiile democratice, să îmbunătățească securitatea energetică, să stimuleze creșterea economică și să crească bunăstarea cetățenilor săi.”, a subliniat eurodeputatul estonian, Sven Mikser, co-raportor pentru Comisia pentru Afaceri Externe.