Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul European a adoptat a patra rezoluție prin care cere aderarea României și Bulgariei la Schengen

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 18 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Parlamentul European a adoptat marți, 18 octombrie, cea de-a patra rezoluție prin care cere aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Rezoluția a fost adoptată cu 547 de voturi „pentru”, 49 împotrivă și 43 de abțineri. Eurodeputații cer ca România și Bulgaria să intre în spațiul Schengen până la finalul anului 2022.

Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Europarlamentarii au mai criticat faptul că statele membre ale UE nu au luat încă o decizie privind admiterea celor două state din Europa de Est în Schengen, deși România și Bulgaria îndeplinesc condițiile tehnice necesare.

Menținerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie și are un impact negativ asupra vieții lucrătorilor mobili și a cetățenilor, potrivit eurodeputaților. Obstrucționarea importurilor, a exporturilor și a liberei circulații a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieței unice a UE”, au mai precizat europarlamentarii.

Parlamentul European mai arată că, în prezent, toate statele UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României fac parte din spațiul Schengen.

Alte 3 rezoluții în acest sens au fost adoptate în 2018, 2020 și 2021.

Pentru ca România să intre în Spațiul Schengen, este nevoie ca statele membre să adopte o decizie în unanimitate la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI). Ultima reuniune JAI din acest an va avea loc în luna decembrie, iar președinția cehă a Consiliului UE a precizat că aderarea României, Croației și Bulgariei la Schengen va fi pe ordinea de zi.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii