Parlamentul a aprobat solicitarea Guvernului de încuviințare a stării de alertă / Ministrul Sănătății nu va putea suspenda directorii de spitale
Hotărârea Guvernului de încuviințarea a stării de alertă a fost aprobată în ședința de miercuri a camerelor reunite ale Parlamentului. Ministrul Sănătății nu va mai putea demite sau suspenda persoanele din fruntea unităților medicale. De asemenea, Guvernul va fi obligat să distribuie prin intermediul autoritățile locale măști de protecție pentru persoanele din anumite categorii vulnerabile.
Au fost acordate 372 voturi „pentru”, 37 „împotrivă” și 7 „abțineri”
Modificările făcute de Parlament
La Anexa nr. 1 după articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 31, cu următorul cuprins:
- Art. 31. – Autorităţile publice locale, pentru unităţile sanitare din subordinea lor, exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi în condiţiile legii”.
- La Anexa nr. 2 articolul 1 punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
- „1. În spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020. Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia autorităţilor publice locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ – teritoriale respective”.
- La Anexa nr. 3 articolul 3 punctele 1 şi 2 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
- „1. Menţinerea carantinei în clădirile, localităţile şi zonele geografice stabilite prin ordine ale persoanelor legal îndreptăţite şi care nu au fost revocate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
- 2. Instituirea carantinei în clădirile, localităţile şi zonele geografice care se stabilesc prin hotărâre de Guvern, la solicitarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, pe baza analizelor realizate de către direcţiile de sănătate publică şi avizate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică”.
- La Anexa nr. 3 articolul 1 punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
- Activitatea instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a instituţiilor, inclusiv organizatori de drept privat, de spectacole şi/sau concerte, a centrelor şi/sau a căminelor culturale şi a altor instituţii de cultură, inclusiv organizaţii de drept privat, precum şi evenimentele culturale în aer liber şi festivalurile publice şi private pot fi desfăşurate în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentei Hotărâri”.
Sursa foto: Inquam Photos/George Călin
Comentarii