Tuesday, February 27, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul a adoptat TVA redus la 5% pentru fotovoltaice și pompe de căldură

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 13 decembrie 2022 Etichete: , , ,

Parlamentul a adoptat marți, 13 decembrie, un proiect de lege privind reducerea de reducere a TVA de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare.

Proiectul de lege a fost inițiat de deputații USR Cristina Prună și Adrian Wiener, fiind adoptat cu susținerea transpartinică a grupurilor parlamentare.

România și Europa se află în cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii și avem nevoie de noi investiții în acest domeniu. Sectorul care s-a dezvoltat cel mai mult a fost cel al prosumatorilor. Banii privați au reușit să instaleze sute de MW, iar numărul prosumatorilor a crescut la 27.000 la finalul lunii septembrie 2022 cu peste 250 MW instalați. Reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice, pompele de căldură și panourilor solare va conduce la creșterea ritmului de realizare a investițiilor atât în producția de energie pentru autoconsum, cât și în eficientizarea energetică a locuințelor. Numai prin investiții putem traversa această criză energetică”, a declarat deputatul USR Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii.

Independența energetică este un obiectiv strategic al României și această inițiativă își propune să facă mai accesible mijloacele prin care românii pot deveni prosumatori și să contribuie individual la acest obiectiv. Este ceea ce trebuie să facă acum statul român, în această criză majoră, prin reducerea cotei de TVA. USR este parte a soluției politice din România”, a afirmat deputatul USR Adrian Wiener.

Legea promovată de USR și adoptată de Parlament va intra în vigoare după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

Cât se va economisi

Potrivit site-ului unui magazin specializat, prețul unei pompe de căldură aer-apă pleacă de la 27.000 lei și ajunge la 160.600 lei pentru o pompă de căldură sol-apă de mare capacitate.

Practic, dacă măsura ar fi aplicată, prețul celei mai ieftine pompe de căldură ar ajunge la 23.800 lei, iar cea mai scumpă ar urma să coste 141.750 lei.

Prețul unui sistem complet de panouri fotovoltaice, care include și manopera, este în prezent situat între 26.000 și 32.000 lei, variind în funcție de capacitate și marca aleasă. Dacă legislativul ar aproba proiectul inițiat de USR, ar trebui să se reducă până la 22.800 lei – 28.350 lei.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW