Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul a adoptat proiectele PSD privind șomajul tehnic, amânarea ratelor și contribuțiilor sociale

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 3 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Camera Deputaților a adoptat vineri, în ședință online, proiectele de lege propuse de PSD privind șomajul tehnic, amânarea ratelor și amânarea plații contribuțiilor. Niciunul dintre actele normative nu prevede sursa de finanțare.

Legea pentru amânarea plății contribuțiilor sociale și a facturilor la utilități

S-au înregistrat 243 voturi ”pentru”, 81 ”împotrivă” şi 3 abţineri.

Proiectul legislativ semnat de Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu vine cu unele neclarități. În primul articol se specifică că va fi amânată, la cererea contribuabilului, operator economic contribuțiile aferente asigurărilor sociale, deși, potrivit OUG nr. 79/2017 majoritatea sumelor aferente contribuțiilor au căzut în sarcina angajatului. Cu alte cuvinte, proiectul nu face decât să încurajeze firmele să se finanțeze din sumele pe care ar trebui să le vireze din salariul brut al angajatului.

„La cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuțiile de asigurări sociale  aferente veniturilor din salarii și veniturilor asimilate salariilor, așa cum sunt definite  la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.”

Totodată, autorii textului de lege propun ca plata restanțelor să se facă eșalonat pe 12 luni, iar statul să asigure o scutire de jumătate din suma datorată.

”La cererea contribuabilului operator economic, plata contribuției de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eșalonat, în următoarele 12 luni ulterioare încetării facilității instituite la lit. a), în proporție de 50% din volumul total scadent.”

Inițiatorii propun și amânarea cu trei luni a plății Contribuției Asiguratorie pentru Muncă (CAM), care este singura contribuție socială rămasă în sarcina angajatorului, cota fiind de 2,25%.

”La cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuția asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii și veniturilor asimilate salariilor, așa cum sunt definite la art. 219 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.”

De asemenea, proiectul cuprinde amânarea la plată a facturilor de utilități cu trei luni, iar restanța să fie eșalonată pentru următoare 12 luni.

„La cererea beneficiarului , persoane fizice și operatori economici , se amâna la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilități (apă, energie, gaze, salubritate, internet, cablu TV) pentru toți beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României. (…) Furnizorii de servicii de utilități vor eșalona debitele restante fără a depăși raportul de 1/12 pe lună”, se mai arată în lege.

Știre în curs de actualizare

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW