Trei parlamentari români au fost vizați de o grupare globală de spionaj a Chinei
Un grup de hackeri susținut de guvernul chinez, cunoscut sub numele de APT31, este acuzat de către autoritățile din SUA, Marea Britanie și Wellington că a orchestrat o campanie globală de spionaj cibernetic, vizând guvernele, politicienii și alegătorii pentru a obține informații sensibile. Printre cei vizați se numără și trei deputați din România care fac parte dintr-un grup internațional critic la adresa Beijingului, numit Alianța Interparlamentară pentru China (IPAC), potrivit Europa Liberă România.
Conform sursei citate, departamentul de Justiție al SUA a emis un rechizitoriu în care se menționează că hackerii chinezi au vizat IPAC în 2021, trimițând e-mailuri false către membrii acestei alianțe, pentru a obține informații despre aceștia. Se pare că atacurile au avut loc și în alte țări, inclusiv în SUA, unde milioane de conturi online au fost compromise într-o perioadă de cel puțin 14 ani.
Potrivit unor surse Europa Liberă, unii dintre politicienii români din IPAC au fost contactați de serviciile secrete din România, care voiau să verifice dacă au primit email-uri de la hackerii chinezi.
Contactat de Europa Liberă, deputatul liberal Alexandru Muraru spune că nu își amintește să fi primit sau să fi deschis un astfel de email, dar că nu e surprins că membri IPAC au fost ținte ale hackerilor susținuți de guvernul de la Beijing.
„În întâlnirile noastre, care au loc de câteva ori pe an, în diferite formule, am fost avertizați în repetate rânduri despre ceea ce încearcă oficialii statului chinez să facă. Începând cu trimiterea de mesaje, e-mailuri, sub destinatari falși, care seamănă aparent cu IPAC, ceea ce reprezintă, de fapt, o targetare iminentă, directă și constantă noastră”, a declarat Alexandru Muraru.
Foto: Inquam Photos / Melinda Nagy
Comentarii