Monday, December 6, 2021
Jurnalism corect


Deputat nemulțumit de MCV: Este de neînțeles menținerea nejustificată și abuzivă | Răspunsurile Ministerului Justiției și Ministerului de Externe

By Robert Madaianu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 30 mai 2021 Etichete: , ,

Un deputat PSD critică dur faptul că România este, încă, sub Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), instrumentul prin care autoritățile europene supraveghează funcționarea statului de drept în țara noastră. Parlamentarul cere miniștrilor de Interne, Justiție și Externe informații cu privire la ridicarea MCV și aderarea României la Spațiul Schengen.

Deputatul PSD Dumitrița Gliga susține că MCV a devenit un instrument politic.

Asistăm la transformarea MCVului dintrun instrument care ar fi trebuit să funcționeze pe o perioada limitată de timp, întrun fel de țintă în mișcare ce se tot îndepărtează pe măsură ce ne apropiem de ea. Deși România șia atins toate obiectivele asumate, MCV a degenerat întrun instrument politic și nu tehnic, așa cum a fost conceput și agreat”, se arată în documentul citat.

Tot parlamentarul acuză, în document, că MCV este menținut în mod abuziv.

„`Este de neînțeles menținerea nejustificată și abuzivă după aproape 15 ani a unei formule adhoc de monitorizare în sfera reformei Justiției și combaterii corupției pentru România și Bulgaria, având în vedere lipsa unor standarde unice la nivelul UE privind aceste domenii care reprezintă, așa cum stipulează Tratatul de la Lisabona, sectoare de activitate incluse în sfera atribuțiilor partajate ale UE.

Gliga vrea să știe de la Guvern care este stadiul negocierilor legate de ridicarea MCV și de aderarea României la Schengen.

Ce spune Ministerul Justiției

În răspunsul semnat de ministrul Stelian Ion se vorbește despre proiectele care vizează modificarea legilor Justiției, inclusiv de cel pentru desființarea Secției Speciale.

În cursul lunii iulie 2021, Comisia Europeană va publica Raportul anual privind de drept, care va cuprinde o parte generală și 27 de capitole de țară. Raportul privind statul de drept este menit să promoveze o mai bună înțelegere și conștientizare a aspectelor și evoluțiilor semnificative în domenii relevante pentru respectarea statului de drept: sistemul judiciar, cadrul anticorupție, pluralismul și libertatea mass-media și alte aspecte instituționale legate de sistemul de control și echilibru democratic”, se arată în răspunsul MJ, care poate fi consultat integral aici.

MAE, despre aderarea României la Schengen

La rândul său, ministrul Bogdan Aurescu susține că aderarea rămâne un obiectiv politic major pentru România.

„Continuarea dialogului la nivel european este avută, de asemenea, în vedere, pentru susținerea obiectivului vizând aderarea României și Bulgariei la Spațiul de liberă circulație, precum și pentru asigurarea premiselor finalizării Mecanismului de Cooperare și Verificare”, arată MAE în răspunsul care poate fi consultat, integral, aici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW